5G в Україні: коли почне працювати і які переваги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5G в Україні: коли почне працювати і які переваги

Технології&Авто
1282
Тільки цього літа в Україні запустили 4G, а вже щосили йдуть розмови про наступне покоління мобільного зв’язку – 5G. Сайт “Сегодня” розібрався, коли можна очікувати запуску нового стандарту у нас в країні, які можливості він відкриє українцям і які його переваги.
Частоти розподілять восени 2019 р.
1 липня 2018 р. українські мобільні оператори нарешті оголосили про запуск 4G.Для цього потрібно багато часу, сил і ретельної підготовки. Проводилися тендери на закупівлю необхідного обладнання, а також аукціони з продажу ліцензій на частоти.
Тим часом в світі після запуску 4G почали готуватися до впровадження наступного покоління мобільного зв’язку – 5G. У деяких країнах вже навіть встигли роздати частоти під 5G, наприклад, у Великій Британії та Південної Кореї, а в Іспанії проводять торги. В Україні так швидко очікувати появи 5G не доводиться. Але в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, про це вже йдуть розмови.
Так, в НКРЗІ нам розповіли, що восени 2019 р міжнародний союз електрозв’язку прийме рішення про розподіл частот на всесвітній основі.
“Узгодження світових стандартів для використання майбутніх мереж рухомого (мобільного) зв’язку 5 покоління відбудеться під час Всесвітньої конференції радіозв’язку (ВКР-19) 28 жовтня – 22 листопада 2019. Результати та рекомендації ВКР-19 будуть визначальними в подальших процесах з підготовки до запуску мереж наступного покоління зв’язку і відповідно участі в них НКРЗІ як регулятора ринку телекомунікацій”, – прокоментували ситуацію в Нацкомісії.
Зараз регулятор вивчає досвід інших країн, де вже проходять тестові і комерційні запуски мереж 5G.
Після затвердження стандартів 5G на Всесвітній конференції радіозв’язку кожна держава зможе зайнятися розробкою власної концепції. За прогнозами учасників ринку, НКРЗІ зможе розглядати питання запуску 5G не раніше грудня 2019 року.
На сайті НКРЗІ зазначено, що до 2020 р у всьому світі основною технологією залишиться 4G, хоча деякі країни і планують запустити 5G трохи раніше. Так, наприклад, в Японії хочуть встигнути впровадити нову технологію до Літніх Олімпійських ігор 2020 року. А повномасштабний запуск 5G в світі слід очікувати тільки після 2025 р.
“В цьому і наступних роках 5G буде, як обіцяють, запущений в ряді найбільш технологічно розвинених країн. Масове впровадження зв’язку 5G обіцяють вже до зимової Олімпіади в Південній Кореї в 2018 Для того, щоб ця надшвидка технологія мобільної передачі даних була запропонована користувачам і в Україні, необхідно вирішити питання трьох різних категорій – я б назвав їх: регуляторними, ринковими і технологічними. І корінь у них всіх загальний – фінансовий”, – зазначив в коментарі “Сегодня” Михайло Шуранов, директор департаменту корпоративних комунікацій ПАТ” Укртелеком”.
Складнощі та перепони: відсутність обладнання і вільних частот
Мобільні оператори відзначають, що одна з проблем, що гальмують запуски нових поколінь мобільного зв’язку – відсутність вільних частот. Рішення про те, які частоти будуть використовуватися, візьмуть на Всесвітній конференції по радіозв’язку. Зараз для тестових проектів в країнах ЄС використовуються діапазони нижче 6 ГГц і вище 30 ГГц.
За попередніми даними НКРЗІ, використовуватися будуть наступні частоти: 3.5 – 5 ГГц, 24.5 – 31 ГГц, 70 – 80 ГГц.
“Для запуску 5G в Європі планують використовувати частотний діапазон 3.4-3.8 ГГц. У ряді країн (Великобританія, Іспанія) в 2018 році пройшли перші аукціони на цей частотний ресурс. В Україні також необхідно буде провести заходи по виділенню і ліцензуванню частот під розвиток 5G. Цю роботу повинен виконати регулятор зв’язку”, – пояснюють в прес-службі Vodafone Ukraine.
У компанії “Київстар” відзначають, що нові технології приходять в Україну з затримкою через відсутність вільних частот.
“Тільки в цьому році були встановлені стандарти для мереж 5G, пілотне тестування проходить в США, Європі та Азії. Імовірно, там мережі 5G можуть бути запущені в комерційну експлуатацію в 2019-2020 році. На жаль, в Україні нові технології приходять з затримкою – все нові стандарти впираються в відсутність вільних частот”, – пояснюють в прес-службі оператора.
До того ж обладнання, яке б відповідало новим стандартом, поки що немає в масовому виробництві. Тому поки головним завданням телеком-ринку залишається активний розвиток 4G.
“Працюють тільки окремі, тестові екземпляри, а найголовніше – немає контенту і сервісів для яких необхідний 5G в комерційних масштабах. Тому говорити про впровадження 5G в Україні можна тільки в далекій перспективі”, – відзначають учасники ринку.
Відсутність обладнання – це не тільки проблема України. У світі поки що ні завершилася стандартизація технології 5G, тому впровадження нового покоління зв’язку доведеться почекати.
“В даний час 3GPP якраз фіналізують розробку стандартів 5G і документів, в яких буде описано, що таке 5G і як цей стандарт буде працювати. Відповідно, остаточного розуміння, які заходи потрібно провести для запуску 5G, поки в телеком-світі немає”, – уточнив представник українського оператора зв’язку.
Ще одна перешкода для впровадження нового стандарту – відсутність смартфонів, які б підтримували 5G.
“Виробники смартфонів стверджують, що перші гаджети з підтримкою 5G з’являться на ринку не раніше 2019 г. Але, незважаючи на заяви, немає остаточного розуміння, коли з’являться смартфони 5G, які будуть ціни і якою буде попит. Як результат, оператори поки не можуть прорахувати доцільність запуску мереж 5G і не можуть дати прогноз щодо термінів їх запуску”, – говорять в українській телекомунікаційній компанії.
Представник одного з провайдерів телекомунікаційних послуг зазначив, що зараз мало користувачів навіть у мережі 4G, а швидкість передачі даних і покриття залишає бажати кращого.
“З ринкової точки зору сьогодні ми можемо зробити висновок, що навіть у 4G мережі ще дуже мало користувачів, з цим, очевидно, погодяться і самі мобільні оператори. Зі свого клієнтського досвіду ми бачимо, що швидкість передачі даних в новій мережі сильно коливається і покриття все ще залишає бажати кращого, навіть в Києві. Тобто потрібен час, щоб збільшилася кількість абонентів, що мають телефони з підтримкою мережі 4G (від 120 доларів і вище) і людей готових платити 100 і більше гривень на місяць за використання такої мережі”, – сказали він.
Також технологічно мобільні оператори для запуску 5G повинні провести кардинальну модернізацію ядер мереж і встановити нове передавальне обладнання.
Переваги і перспективи 5G: висока швидкість та інтернет речей
Головною перевагою нового покоління мобільного зв’язку повинна стати швидкість передачі даних. Так, вважається, що середня швидкість 5G сягатиме як мінімум 10 Гбіт/с.
“Основна перевага 5G в порівнянні 4G – це, звичайно ж, швидкість. Вона приблизно в 10 разів більше, ніж у попередньої технології. Новий стандарт необхідний для таких технологій як автономний транспорт, віртуальна реальність, інтернет речей, віддалена медицина. Тобто, більше орієнтований на b2b ринок. Для мас-маркету різниця все ж більше помітна при переході з 3G на 4G”, – пояснює механізм переходу представник оператора.
До того ж, 5G зможе витримати просто фантастичні навантаження без затримок і втрат швидкості.
“Мережа п’ятого покоління зв’язку здатна витримувати навантаження в 2 млн пристроїв на квадратний метр, а її максимальна швидкість Downlink 20 Гбіт / с, що дозволить передавати дані практично в реальному часі”, – акцентують в lifecell.
Учасники ринку прогнозують, що найбільше від 5G виграють такі галузі як медицина, сфера розваг, важка промисловість, автомобілебудування, транспорт та енергетика. Оператори додають, що зараз базова станція 5G стала дуже компактною, буквально розміром з вогнегасник. Вхідний потік даних 10 Гбіт/с може бути розподілений між абонентами в будь-якому напрямку на швидкості до 1 Гбіт/с на користувача.
“Основні характеристики 5G мережі:”
  • Одночасне підключення декількох сотень тисяч бездротових датчиків;
  • Підвищення ефективності передачі сигналу;
  • Значне зниження затримки в порівнянні з LTE;
*Швидкість передачі даних десятки Мбіт / с для десятків тисяч користувачів одночасно;
  • Швидкість передачі даних 100 Мбіт / с в умовах мегаполісів;
  • Швидкість передачі даних 1 Гбіт / с одночасно для багатьох користувачів на одному поверсі, – перерахував переваги нового стандарту представник мобільного оператора.
Представники провайдерів телекомуслуг відзначають, що тільки в цьому році впровадили 4G і досі продовжують будувати і вдосконалювати мережі 3G. Саме ці технології в стані з великим запасом забезпечити зростаючий трафік протягом найближчих 2-3 років без необхідності технологічного апгрейду.
“Швидкість 5G буде в рази, можливо, в десятки разів перевищувати швидкість 4G, але на сьогодні і в найближчі 3-5 років масової потреби в такій швидкості не буде, для створення попиту на подібні сервіси необхідна розвинена інфраструктури, якої в Україні поки немає. Мова і про дороги, і про громадський транспорт, і про розумні міста”, – говорять в прес-службі однієї з компаній і відзначають, що зараз потрібно збільшувати кількість користувачів і розвивати покриття 3-4 поколінь.
Анастасія Іщенко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас