Живих грошей не дадуть: уряд придумав, де взяти кошти на муніципальну няню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Живих грошей не дадуть: уряд придумав, де взяти кошти на муніципальну няню

Казна та Політика
887
Міністерство соціальної політики розробило механізм часткової компенсації витрат на послуги домашнього персоналу для молодих батьків у рамках урядового проекту «Муніципальна няня».
Відповідний порядок виписано в законопроекті «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки відповідального батьківства)», який чиновники розмістили на офіційному сайті відомства для ознайомлення.
Що це таке
«Муніципальна няня» – анонсований влітку нинішнього року проект уряду. Суть якого зводиться до часткової – у межах прожиткового мінімуму на малолітніх дітей (1 626 грн. з 1 грудня 2018) – компенсації витрат на послуги няні для малюків до 3-х років.
Кабмін презентував соціальний проект виключно як ідею, зазначивши, що запустити її слід вже з 1 січня 2019-го. І доручив профільним міністерствам розробити порядок його реалізації.
Звідки гроші
Власне живих грошей в рамках проекту молоді батьки отримати не зможуть. Проект закону, опублікований на веб-сайті Мінсоцполітки, передбачає, що компенсація витрат буде надаватися у вигляді податкової знижки одному з батьків. Але в сумі, що не перевищує прожитковий мінімум для дітей до 6 років.
Нададуть знижку і спрощенцям: платників I і II груп звільнять від сплати ЄСВ, якщо вони за місяць витратять на няню більше від суми внеску. А ФОП III і IV груп зроблять знижку на сплату того ж ЄСВ в межах прожиткового мінімуму.
Як отримати
Щоб скористатися пільгою, українцям потрібно буде подати до ДФС податкову декларацію за рік. Вказавши конкретні періоди користування послугою «муніципальна няня», а також витрати, понесені у її рамках. Зрозуміло, до звіту потрібно буде докласти підтвердні документи – договори, чеки і квитанції.
Хто виграє
Чиновники підрахували, що якщо 100 тис. сімей будуть користуватися податковою знижкою в рамках проекту 12 місяців, бюджет недоотримає близько 1 млрд. грн. податкових надходжень. Однак у силу того, що при цьому буде створено 100 тис. нових легальних робочих місць, в бюджет потрапить близько 800 млн грн. податку на доходи фізосіб. Тобто чисті втрати казни будуть обчислюватися сумою близько 200 млн. грн.
Втім, урядові ініціативи можуть виявитися незатребуваними. Заковика в тому, що вигода, яку батьки можуть отримати від запуску проекту, не сподобається самим няням. Адже більшість з них не вважає за необхідне повідомляти державі про додаткові заробітки. Якщо ж наймачі будуть наполягати на офіційному працевлаштуванні, ті, безсумнівно, піднімуть розцінки, щоб компенсувати недоотриманий прибуток. Таким чином податкова пільга у рамках проекту «Муніципальна няня» з’їдатиметься додатковими витратами сім’ї на покриття податків, сплачених нянею.
Юрій Павлов
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас