Україна виконала більшість зобов'язань перед МВФ. Що залишилося зробити і коли буде черговий транш — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна виконала більшість зобов'язань перед МВФ. Що залишилося зробити і коли буде черговий транш

Казна та Політика
995
Україна виконала більшість своїх зобов’язань перед Міжнародним валютним фондом, заявила виконувачка обов’язків міністра фінансів Оксана Маркарова під час зустрічі з делегацією МВФ, повідомляє прес-служба відомства.
Два тижні МВФ в Україні
Інспектори Фонду перебувають в Україні відучора і пробудуть тут два тижні. За цей час вони повинні обговорити економічні питання і перевірити, як уряд і парламент виконували спільні домовленості. Від їхніх висновків залежить, чи надасть МВФ Україні п’ятий транш фінансової допомоги у майже 2 млрд доларів.
Вимога створити Антикорупційний суд виконана. Але досі український уряд і Фонд не могли узгодити розмір підвищення ціни на газ для населення: за різними оцінками – від 30% до 60%.
Це перший повноцінний візит представників МВФ за останні півтора року.
У квітні 2017 року Україні виділили транш у мільярд доларів. Він став четвертим за два роки дії програми розширеного фінансування, впродовж яких Україна отримала меншу частину із передбачених програмою 17,5 млрдів доларів. Її термін завершується на початку наступного року.
Старі кредити
Голова НБУ Яків Смолій спрогнозував, що черговий транш фінансової допомоги від МВФ Україна зможе отримати вже до кінця року. І це позитивно позначиться на валютному ринку України, розповів виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський, адже за останні два місяці гривня девальвувала з 26 до майже 28,5 за долар.
Аби стабілізувати курс, улітку Національний банк розпродав майже 800 млн доларів. Але гроші МВФ Україні потрібні якнайшвидше й передусім для розрахунків за старими кредитами: лише у наступні два роки Україна повинна виплатити за зовнішніми боргами близько 11 млрд доларів.
Підвищення тарифів
Без траншу можна розглядати вихід на зовнішні ринки запозичень. Проте відсотки там значно вищі, аніж ті, що пропонує МВФ – від 1% до 3% річних.
Уникнути підвищення тарифів на газ чинному складу Кабміну ніяк не вдасться. Нині питання тільки в тому, коли відбудеться це подорожчання, оскільки переговори про поступове підвищення протягом останнього року були безуспішними, каже співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.
Улітку уряд вчергове вирішив відкласти до 1 жовтня питання про підвищення ціни побутового газу. Однак фонд вимагає від уряду не просто підвищити тарифи за газ для простих громадян. Потрібно зрівняти ці тарифи для населення й промисловості.
Відомо, що для промислових споживачів ціна газу вже становить 10-11 тис. грн, і що саме таку ціну МВФ бачить в ідеалі. А може навіть і більше з урахуванням девальвації гривні в останній місяць. Різницю ж у тарифах для населення та ринковою ціною газу покривають з бюджету. За останні три роки уряд витратив на це майже 200 млрд грн. Крім того, через подорожчання енергоносіїв додаткове навантаження на бюджет становитимуть субсидії.
“Орієнтовно ціни підіймуться на відсотків 50. Усі вісім варіантів, які Кабмін пропонував заходу та МВФ про поступове підвищення тарифів були заперечені”, – сказав Марунич.
ВВП
Без грошей МВФ фактично прожити можна, сказав фінансовий аналітики Руслан Чорний. Він є лиш психологічним індикатором для інших інституцій, щоб вони хотіли співпрацювати з Україною. Ключова вимога МВФ до України, за його словами, насправді не газ.
Україні необхідно збалансувати бюджет так, щоб розмір дефіциту не перевищував 2,5% від ВВП України.
Якщо уряд зможе знайти інші важелі для зменшення дефіциту бюджету, то здорожчання енергоносіїв можна було б відтермінувати, як це було, наприклад, із земельною реформою. Та водночас він переконує, що для економіки краще підвищити вартість газу для населення зараз, аби не підвищувати знову для промисловості.
У серпні Україна виплатила Міжнародному валютному фонду понад 600 млн доларів. І в тому ж місяці уряд вийшов на зовнішні ринки і запозичив 725 млн доларів під 9% річних до лютого 2019 року. Очевидно, аби зберегти валютні резерви і якось перекрити платежі.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас