США і Канада можуть спровокувати світову кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США і Канада можуть спровокувати світову кризу

Світ
1885
Питання укладення нової торговельної угоди між США і Канадою замість розкритикованої Трампом тристоронньої NAFTA стало серйозним чинником тиску на фондовий ринок. Кожне нове повідомлення в ЗМІ, свіжий коментар у Твіттері американського президента з цього питання викликали коливання акцій то в один, то в інший бік. На тлі укладення угоди між США і Мексикою американські фондові ринки відновили історичні максимуми. А одні тільки чутки про можливе підписання подібної угоди з Оттавою зміцнили канадський долар і євро, а заодно викликали зростання фондових індексів Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР).
Про важливість переговорів свідчить і той факт, що міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд скасувала заплановані візити до Києва і Парижа, і попрямувала до Вашингтона. А зрив анонсованого договору щодо NAFTA в його «канадській» частині минулої п’ятниці призвів до різкого падіння фондових індексів АТР. Коли стало ясно, що нічим завершилася і зустріч в середу, повалилися вже фондові ринки Західної Європи. Чим сильніше нависає загроза над новою канадсько-американською угодою, тим більша нервозність на ринках.
Канада не здається
Мета адміністрації США – скорочення дефіциту зовнішньої торгівлі. У передвиборчій програмі Дональда Трампа досягти її пропонувалося через жорстку протекціоністську політику шляхом тиску на партнерів і конкурентів. Щоб розв’язати собі руки, Америка вийшла з транстихоокеанського партнерства і Паризької угоди. Розірвати угоду NAFTA – один із пунктів передвиборчих обіцянок Трампа.
Канада є найбільшим після Китаю торговельним партнером США, але їй на відміну від Китаю, з яким Вашингтон говорить мовою ультиматуму, було запропоновано «передомовитися». Експорт США в Канаду становить $207 млрд, в той час як імпорт з неї – $268 млрд. При цьому товари, що поставляються в США, здебільшого виробляються на «дочках» американських же компаній в Канаді. З півночі в Америку їдуть автомобілі й сільськогосподарська продукція. Саме від них Трамп має намір захистити своїх виробників.
Втім, Оттава грати з Вашингтоном в піддавки не стала. І відповіла на ультиматум-пропозицію зустрічними митами. Посадити Канаду за стіл переговорів США зуміли лише після того, як продавили Мексику. Суть переговорів проста: Оттава погоджується з американськими митами і скасовує свої. Однак канадці, на відміну від мексиканців, виявилися міцним горішком.
«Структура економічних взаємин Мексики і США – це свого роду міні-аналог взаємовідносин Китаю і світу, позаяк Мексика грала роль складального цеху для більшості американських підприємств. Канада ж, по суті, це домініон Великобританії, а Англія і США мають спільні ринки збуту своїх валют. Тому Канада менш податлива, ніж Мексика», – розповів UBR.ua директор департаменту ринкових досліджень рейтингового агентства IBI-Rating Віктор Шулик.
Канада входить до Британської співдружності (крім неї і Великобританії, до неї включені також такі великі економіки, як Індія, Австралія, Нова Зеландія) і займає більш незалежну позицію стосовно США, ніж та ж Мексика. Так, Канада погодилася піти на поступки Штатам в питанні молочної продукції, але натомість зажадала зустрічних послаблень. Однак американці уперлися і тут.
Пішли в наступ
Позиції Канади в торговельній війні, з одного боку, слабші, адже у неї з США позитивне торговельне сальдо, а значить втрата американських ринків збуту загрожує серйозним падінням її доходів. Особливо, з огляду на той факт, що основний обсяг міжнародних розрахунків здійснюється в доларах США.
Але і позиції США на переговорах не настільки сильні, як здаються. На адміністрацію Трампа серйозно тисне штат Канзас, який поставляє в Канаду 22% своєї продукції (Канзас має обсяг економіки, який можна порівняти з економікою всієї Канади), Конгрес і навіть самі американські автовиробники, які незадоволені ускладненнями відносин з Оттавою.
З іншого боку, і Трамп демонструє жорсткість: у відповідь на втручання Конгресу в торговельні переговори з Канадою, він пригрозив повним «вбивством» NAFTA.
«Політика щодо повернення виробництва в країну обрана досить жорстка, і її реальні результати можуть з’явитися вже в наступному році. Навіть Україна закуповує локомотиви у США, маючи власні потужності для їх виробництва», – впевнений Шулик.
Два варіанти майбутнього
Інвестори, які спостерігають хід переговорів між США і Канадою, і роблять власні висновки про найближчі перспективи глобальної економіки. Найбільш ймовірних сценаріїв два:
1. Канада і США не домовляться. NAFTA впаде, а слідом за нею розгорнеться торговельна війна і світова економіка впаде в ступор.
2. Канада і США домовляться і подальший перебіг подій увійде в м’яке, кероване, русло. Як мінімум, зміцніє надія на угоду США і Євросоюзу.
«Я впевнений, що вони домовляться. Я спостерігаю за моделлю переговорів Сполучених Штатів – вони цілком договороздатні, причому часом в дуже стислі терміни, чого раніше не спостерігалося. Йде формування переговорних позицій», – обнадіює Шулик.
Втім, далеко не всі впевнені в здатності американців йти на компроміс. А якщо під сумнів ставляться напрацьовані роками відносини, чи існує в принципі кінцева зупинка в розв’язаній торговельній війні, задаються питанням ринки.
«NAFTA є одним з найважливіших маяків. Це індикатор того, будуть чи не будуть США дотримуватися інших угод. Угода NAFTA існує давно, вона ефективно працювала. Але останні дії та заяви Трампа, в тому числі з приводу виходу з СОТ, породили побоювання, чи будуть взагалі США дотримуватися торговельних угод», – підкреслив у коментарі UBR.ua виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
Олексій Єрмоленко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас