Чому осінній стрибок курсу долара відбувся раніше, ніж зазвичай: пояснення НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому осінній стрибок курсу долара відбувся раніше, ніж зазвичай: пояснення НБУ

Валюта
2782
Зростання курсу долара в Україні в липні-серпні було спровоковано сезонним підвищенням попиту на валюту.
Про це заявив заступник голови Національного банку України Олег Чурій.
“З середини липня і практично весь серпень ми бачили ситуацію, що був підвищений попит на валюту з боку імпортерів. При чому ми не можемо виділити якусь галузь, яка б купувала більше, ніж інші. … Ми вважаємо, що цей попит був викликаний, в першу чергу, сезонним фактором. Він стався, мабуть, трохи раніше [ніж зазвичай], тому що існують очікування. Торік тиск почався з кінця серпня – в цьому році ринок вже чекав, що повториться ситуація, і прискорив купівлю валюти, що дало певний перекіс у бік попиту”, – пояснив Чурій.
Чурій так само нагадав, що Національний банк проводить інтервенції на валютному ринку для стабілізації занадто сильних коливань. При цьому аукціони відбуваються не тільки з продажу, а і з купівлі валюти.
“Наприклад, сьогодні (6 вересня. – Ред.) ми бачили ситуацію, коли гривня зростає. Ситуація справді динамічна. Курс у нас не рухається в одному напрямку, він рухається відповідно до попиту і пропозиції. В останні кілька днів ми бачили, що у нас пропозиція перевищувала попит, що дало можливість Національному банку дещо поповнити свої резерви”, – зазначив Чурій.
Він додав, що НБУ в своїй політиці не таргетує певний рівень курсу, а наявність регулятора на валютному ринку необхідна для того, щоб згладжувати коливання курсу.
При цьому, як зазначив голова НБУ Яків Смолій, в порівнянні з гривнею, яка з початку року девальвувала на 1,5% відносно долара США, більшість валют країн – основних торгових партнерів України за цей час знецінилися більш істотно.
“Зокрема, турецька ліра – на 78%, російський рубль – на 18%, польський злотий – на 7%, чеська крона – на 5%, євро – на 4%”, – зазначив Смолій.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас