Формула "Роттердам+" обмежує ринкову силу ДТЕК - глава НКРЕКП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Формула "Роттердам+" обмежує ринкову силу ДТЕК - глава НКРЕКП

Енергетика
422
Формульне ціноутворення на енергетичне вугілля за принципом “Роттердам+” обмежує ринкову силу енергохолдингу ДТЕК, вважає глава Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Оксана Кривенко.
“Запровадження такої формули обмежує ринкову силу ДТЕК, оскільки застосують міжнародно визнаний індекс. Далі вже кон’юнктура на світових ринках або дозволяє інвестувати в технологічний процес, у власний видобуток (вугілля – ред.), або призводить до збитків”, – сказала вона.
На думку О.Кривенко, якби в Україні не застосовувався формульний підхід до ціноутворення на енергетичне вугілля, споживачам довелося б платити за електроенергію відчутно більше.
“Формульний підхід обмежує зростання вартості електроенергії. Він економить кошти споживачів на обмеженій вартості вугілля, яка закладається в розрахунку прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ). Якби ми закладали поточну вартість вугілля на міжнародних ринках, то споживач платив би більше”, – зазначила глава регулятора.
Вона підкреслила, що застосування у формулі також транспортної складової є абсолютно виправданим.
“Щоб повністю забезпечити споживачів вугілля необхідним ресурсом, його необхідно доставити. І при цій формулі застосовується плюс – вартість доставки найдешевшим, морським шляхом. Якщо ми не будемо враховувати доставку – не зможемо імпортувати вугілля і забезпечити розвиток власного видобутку також не зможемо”, – резюмувала глава НКРЕКП
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас