Реформа: приватна медицина побореться за державні гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформа: приватна медицина побореться за державні гроші

Казна та Політика
582
Медреформа невблаганно рухається, як коток, трамбуючи українську медицину нового ринкового формату. Тепер бюджетні гроші йдуть всім – незалежно від виду власності (приватної або державної).
Процес пішов
Так, 15 серпня новостворена Національна служба здоров’я відрапортувала про те, що з нею підписали договори на надання первинної медичної допомоги 462 медустанови. Це була «друга хвиля» підписантів. З урахуванням «першої хвилі» договори підписані вже з 623 суб’єктами, які обслуговують 23 млн осіб з надання первинної медичної допомоги.
Таким чином, з жовтня 2018 року на фінансування за затвердженими тарифами перейдуть 389 комунальних медустанов, 40 приватних клінік і 33 лікаря ФОП.
Відзначається, що лідерами стали Харківська (58 договорів) і Львівська області (34 договори).
МОЗ рапортує, що станом на 15 серпня 2018 року 154 комунальні і приватні клініки отримали 258 млн грн за обслуговування пацієнтів в серпні. Це лише за півмісяця. Всього за два місяці після старту реформи з держбюджету було витрачено 500 млн грн.
Основу бурхливої діяльності Національної служби здоров’я заклав ухвалений 19 жовтня 2017 року Закон України “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення”.
Він передбачає наявність спеціальної програми, що визначає перелік і обсяг медичних послуг (включаючи ліки), оплату яких держава гарантує.
При цьому закон передбачає конкуренцію і відсутність дискримінації постачальників медичних послуг.
Фактично мова йде про надання двох типів допомоги – первинної (сімейний лікар) і вторинної. За первинною допомогою для пацієнта компенсується сама послуга, діагностика, включаючи лабораторні дослідження.
У перших рядах
Тарифи з обслуговування пацієнтів однакові для всіх – і для приватних клінік, і для державних (комунальних).
Згідно з даними МОЗ та Національної служби здоров’я, приміром, у Києві договори підписали 28 поліклінік (центрів первинної медико-санітарної допомоги), а також ТОВ “Ілайя Фемелі” та ФОП Пивовар Я. В.
На стадії підписання договорів по Києву: ФОПи – Козлов В. В. (уролог), Лелека З. В. (сімейний лікар), Чернега Н.Ф. (педіатр), Бойко Т. В. (педіатр).
Також з державою висловили бажання попрацювати – ПП “Сігма” (клініка), ТОВ “Медіфаст”, ТОВ “Мінімед” (педіатрична клініка “Медичний центр “Педіатр і я”), медцентр “100 відсотків життя”.
Судячи з вже укладених договорів на сайті Нацслужби здоров’я, приватних клінік не так вже і багато, і всі вони пішли шляхом надання послуг первинної допомоги – сімейного лікаря.
Скільки зароблять
Наприклад, київська клініка “Ілайя Фемелі” підписала за договором тільки одного лікаря за фахом “загальна практика – сімейна медицина” з максимальним навантаженням 1800 осіб. Сума договору склала 207 906 грн.
Тариф на одного пацієнта з первинної допомоги – 370 грн на рік (цей тариф єдиний для всіх). Для цієї суми також залежно від віку пацієнта встановлено коефіцієнт. Найбільше держава платить за дітей від 0 до 5 років – х4, підлітків (6-17) – х2,2, дорослих від 18 до 39 – х1, від 40 до 64 років – х1,2, понад 65 років – х2.
Схема дуже нагадує страхову і за фактом такою є – підприємство одержує гроші за фактом зареєстрованого пацієнта. Якщо він здоровий і не звернувся протягом року до лікаря, то клініка все одно отримає плату.
Дніпропетровська компанія ТОВ “Медичні системи і технології”, приміром, підписалася на трьох лікарів загальної практики, і сума договору становила 623 717 грн. Плюс вони включили у договір субпідрядників – діагностичні компанії “Сиенво”, “ВітаЛаб”, Ендотехномед”
Приватники обережно пробують – як воно працювати з державою? За ідеєю, люди самі можуть вибирати або комунальну клініку, або приватну, що підписала з державою договір.
Але залишається ще одне принципове питання – а який перелік послуг з первинної допомоги?
Як лікуватимуть?
Договір з медустановою дає посилання на наказ МОЗ від 19.03.2018 року №504 “Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги”. З першого липня 2018 року цей наказ набрав чинності.
Отже, на рівні первинної допомоги будуть надаватися такі медичні послуги:
1. Динамічне спостереження за станом здоров’я, з використанням фізикальних і лабораторних досліджень.
2. Діагностика найбільш поширених хвороб, травм, спостереження вагітності.
3.Спостереження за хронічними захворюваннями та супровід.
4. Невідкладна допомога, якщо пацієнту стало погано під час прийому.
5. Направлення пацієнтів на вторинну та третинну допомогу.
6. Взаємодія з лікарями на рівні вторинної та третинної допомоги.
7. Проведення обов’язкових медичних втручань при факторах ризику розвитку окремих захворювань.
8. Проведення профілактичних заходів.
9. Спостереження за здоровою дитиною.
10. Призначення ліків і медичних препаратів.
11. Ведення облікової документації, оформлення лікарняних, свідоцтв про смерть.
12. Взаємодія з соціальними службами та суб’єктами громадського здоров’я.
Первинні втручання передбачають огляди таких захворювань – гіпертонія, серцево-судинні захворювання, діабет, ВІЛ, туберкульоз, рак молочної залози, колоректальний рак, рак простати.
Лабораторні аналізи на первинному рівні включають в себе загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин, артеріальний тиск, електрокардіограма, вимір ваги-зросту, окружності талії, швидкі тести на вагітність, тропоніни, ВІЛ, вірусні гепатити.
Медична реформа тільки стартувала, фактично ми спостерігаємо перші боязкі кроки держави створити якийсь аналог державної страхової медицини.
Водночас залишається гостра проблема забезпечення країни ліками та вакцинами. Також реформа не відповідає на питання лікування на вторинному та третинному рівні – досі онкологічний або важкий кардіологічний діагноз залишає малозабезпеченого пацієнта за бортом медичних послуг. Хірургічні операції і підтримуюча терапія залишаються дорогими і недоступними. Люди залишаються без допомоги і вмирають.
Юрій Шпак
За матеріалами:
ГолосUA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас