В ЄЦБ розповіли, звідки чекати наступної кризи в Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В ЄЦБ розповіли, звідки чекати наступної кризи в Європі

Нерухомість
2556
Наступна криза в Європі може початися на ринку нерухомості, при цьому банки зараз краще підготовлені до кризи, ніж десять років тому, заявила голова банківського нагляду в ЄЦБ Даніель Нуї.
Оскільки процентні ставки в єврозоні перебувають на рекордно низькому рівні, подекуди відбулося різке зростання цін на нерухомість. Деякі чиновники попереджають, що м’яка грошово-кредитна політика загрожує призвести до появи «бульбашок» активів, що у перспективі може спровокувати нову кризу.
«Що може викликати наступну кризу? Я не знаю, але підозрюю, що це може бути ринок нерухомості, — сказала Нуї в інтерв’ю латвійському агентству LETA. — Ми точно знаємо, що буде нова криза. Але ми не знаємо, коли і чому вона виникне».
«Я знаю, що деякі країни Північної і Східної Європи хотіли б побачити більш виражене зниження ризиків у банках єврозони, — заявила Нуї. — Особисто я вважаю, що ризики вже істотно знижено».
Водночас, за словами Нуї, зростання цін на комерційну нерухомість в країнах Балтії створює ризик, так само як і використання плаваючих процентних ставок, оскільки немає жодних гарантій того, що заробітна плата або прибутки зростуть разом зі ставками.
Це створює більш широкі ризики для країн Північної Європи, бо багато балтійських банків належать скандинавським кредиторам, зазначила вона.
Міністри фінансів і представники центробанків Європи зберуться цього тижня у Відні, щоб обговорити ключовий виклик, що стоїть перед економікою єврозони: чи зможе вона впоратися з підвищенням процентних ставок.
Дискусії відображають відносно стійкий стан економіки валютного блоку після кризи і рецесії, але також свідчать про нові перешкоди. Поступове згортання багаторічних монетарних стимулів, заплановане Європейським центральним банком, загрожує дестабілізувати ринки активів, включаючи акції та нерухомість, розігріті «дешевими» грошима.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас