Субсидії-2019: кого позбавлять житлової знижки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Субсидії-2019: кого позбавлять житлової знижки

Казна та Політика
7497
Як рапортують чиновники, кількість отримувачів субсидій в країні знижується. Серед причин цього процесу влада називає зростання доходів домогосподарств. Водночас експерти говорять про «закручування гайок» у сфері, нагадуючи про травневе посилення правил призначення субсидій, яке в перспективі закриє доступ до компенсацій для мільйонів українців.
За даними Державної служби статистики, в січні-липні право на субсидії отримали 2,6 млн сімей, що на 54,9% менше, якщо порівнювати з результатами аналогічного періоду минулого року. Відповідно, зменшилася грошова сума субсидій. Так, за 7 місяців виплати для компенсацій скоротилися 4,2 рази або на 2,3 млрд гривень до 734 млн гривень в порівнянні з січнем-липнем 2017 року, передає Держстат. Цифри вражають, адже два роки тому на субсидії претендувало понад 60% населення країни.
Зменшення числа субсидіантів, як кажуть чиновники, пов’язане з переглядом мінімальної заробітної плати, зростанням доходів домогосподарств, а також відносною стабільністю в комунальних тарифах.
Варто додати, що з травня в Україні діють нові правила призначення житлових субсидій. Тепер на допомогу від держави не можуть претендувати сім’ї, які володіють автомобілем з віком менше 5 років. Також в житловій знижці відмовлять громадянам, якщо площа їхньої квартири більше 120 кв. м., а будинку – 200 кв. м. Виняток зроблять для багатодітних та прийомних сімей, а також дитячих будинків сімейного типу.
Поряд з цим уряд переглянув для сімей граничні рівні споживання газу і електроенергії, що виділяються на опалення: для газу знизили норму з 5,5 до 4,5 м3 на 1 кв. м. житлової площі, а для електричного обігріву – до 30 кВт/год на 1 кв. м.
Крім цього, чиновники додали в бланк декларації пункт про доходи від оренди майна, який треба заповнювати, якщо такий вид заробітку є.
У зв’язку з новими правилами не всі домогосподарства автоматично отримали право на субсидії на наступний рік.
Як повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева, близько половини отримувачів допомоги ще чекаю перепризначення субсидій.
«Процес призначення житлових субсидій на новий рік, який проводився в травні, дозволив автоматом перепризначити допомогу 2,6 млн українських сімей. Іншим субсидіантам потрібно звернутися із заявою та декларацією про доходи. Але громадяни не поспішають подавати документи, чекаючи опалювального сезону», – сказав міністр.
Зазначимо, що сім’ї, які мають повторний похід до центрів соціального захисту для уточнення своєї матеріальної бази і доходів, мають всі шанси отримати відмову в процесі перевірки. У Мінсоцполітики раніше заявляли, що сьогодні близько 1 млн домогосподарств незаслужено отримують житлову знижку.
Водночас, за підрахунками експертів, в зв’язку з новими правилами доступ до субсидій може бути закритий для 4,5 млн сімей, і не завжди це буде справедливо. В цілому, за словами експертів, держава рухається шляхом скорочення фінансування субсидій, позаяк витрати держбюджету на цей напрямок колосальні. Нагадаємо, в генеральному кошторисі на 2018 рік на пільги і субсидії передбачені рекордні 70 млрд гривень.
Але все може змінитися в разі підвищення вартості газу для населення, на якому наполягає ключовий кредитор країни – МВФ. До слова, його місія прибуде до Києва на початку вересня. Інтрига зустрічі полягає в тому, чи піде уряд на вирівнювання внутрішніх цін на газ до паритету імпорту.
Якщо так, то вартість газу для населення і теплопостачальних підприємств, може зрости з 6,9 до 12 гривень за 1 кубометр, а в разі різкої осінньо-зимової девальвації до 13-14 гривень. Такий стан справ відразу підвищить вартість комунальних послуг. В першу чергу, це торкнеться опалення і гарячої води, в структурі тарифу якої ціна на енергоносії займає майже 60%. Тому, можна припустити, що при підвищенні ціни газу на 100%, тариф на гарячу воду може зрости на понад 50%. Приблизно так само зростання ціни на газ вплине і на вартість опалення.
Екс-міністр ЖКГ України Олексій Кучеренко, коментуючи тему субсидій, заявив, що в 2019 році скоротиться число отримувачів компенсації.
«Але один з ключових моментів у цьому питанні полягає в тому, що ми не знаємо, якою буде ціна на газ під час опалювального сезону 2018/2019. Якщо ціна на газ зросте, то все відбудеться з точністю до навпаки. Тобто, кількість субсидіантів зросте пропорційно вартості палива», – говорить експерт.
У зв’язку з цим загостриться криза комунальних неплатежів. На сьогодні борги населення за житлово-комунальні послуги перевищили 40 млрд гривень.
Микита Бегаль
За матеріалами:
ГолосUA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас