Фондовий ринок України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок України

Фондовий ринок
241
8-12 грудня 2003 року
Тенденція зсуву інвестиційних пріоритетів на фондовому ринку України під кінець року стає усе більш значимою. Якщо в другій половині листопада констатували факт незначного зниження ділової активності з акціями українських підприємств, то сьогодні стає зовсім очевидним факт радикальної переорієнтації пріоритетів. Операції з пайовими цінними паперами відходять на другий план до наступного року, коли уряд остаточний визначиться з новою приватизаційною політикою. Місяця два тому назад попит на ринку підігрівався можливою приватизацією українських обленерго. На даний момент ілюзій на цей рахунок ніяких не залишилося. Усі більш-менш цікаві потенційному інвестору об'єкти тепер будуть виставлені на продаж тільки в наступному році. Початок нового року обіцяє бути цікавим, оскільки вже 14 січня на торгах Донецької фондової біржі пройде конкурс із продажу державного пакета акцій Алчевського меткомбінату. Якщо до цього додати енергетику, «Укртелеком», то попит гарантований.
Поки ж на першому плані корпоративні облігації, яким на ринку сьогодні не знайдеться серйозної конкуренції. За даними Альфа-банку середньозважена прибутковість облігацій українських підприємств складає 16,53% річних, а по банках – 14,21% річних. При цьому ставки простої середньої прибутковості по облігаціях банків і підприємств на кілька десятків базисних пунктів вище середньозважених показників. Це говорить про те, що потенціал рентабельності портфельний інвестицій в облігації цілком не використовується. Саме з цієї причини йде зворотний процес зменшення обсягів угод у секторі пайових цінних паперів. У ПФТС поступово збільшується питома вага угод з облігаціями корпоративних емітентів. За останній тиждень у структурі торгів частина угод з облігаціями склала більш 80%.
Утішно констатувати, що на ринку існує, принаймні, кілька ліквідних сегментів, що доповнюють і компенсують один одного у важкі часи.
Вплив зовнішніх факторів на кон'юнктуру ринку цінних паперів України в найближчій перспективі неоднозначне. З одного боку, можна говорити про те, що на європейських ринках панує пожвавлення в секторі первинного розміщення акцій (IPO). При вдалому збігу обставин ескалація іноземного капіталу може позитивним образом відіб'ється і на Україні. Однак, з іншого боку, частина економічних аналітиків відзначає можливий негативний вплив на економіки країн СНД процесу розширення Євросоюзу. Так, наприклад, в огляді розвитку колишніх союзних республік експерти Європейського банку реконструкції і розвитку обіцяють їм підвищення торгових бар'єрів для експорту в Європу і позбавлення стимулів для проведення реформ. Розширення ЄС [у травні 2004 р.] може підсилити маргинализацию деяких країн [СНД], що залишаться на задворках світової економіки з дуже обмеженим припливом прямих іноземних інвестицій і обмежених можливостей для легальної міграції" своїх громадян у Європу, говориться в щорічній доповіді ЕБРР, присвяченому стану перехідних економік Східної Європи і колишнього СРСР. У 2003 р., за прогнозом ЕБРР, економічний ріст у СНД складе 6,2%, але вже в наступному році він сповільниться до 5%, а потім опуститься ще нижче.
У таких умовах хотілося б вірити, що національна економіка і фондовий ринок зокрема будуть здатні протистояти можливим зовнішнім кон'юнктурним ризикам. Відзначимо головне. Великі надії наступного року покладаються на приватизацію. Від її успішного проведення багато в чому і буде залежати кон'юнктура фондового ринку. За інших рівних умов все інше не важливе.
За матеріалами: Швабій Костянтин
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас