Мексика здалася Трампу, але це не вирішить головну проблему США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мексика здалася Трампу, але це не вирішить головну проблему США

Світ
956
У світовій торговій війни США здобули першу перемогу. Не витримавши удару американських мит, здалася перша жертва – Мексика. Країна, яка разом з Японією, Китаєм, Німеччиною і Канадою входить в п’ятірку держав, з якими у штатів найбільший зовнішньоторговельний дефіцит.
Світову економіку накриє «ідеальний шторм»
Завдяки своєму географічному положенню Мексика нарівні з Канадою складають стратегічне «підчерев’я» США, а всі три країни пов’язані угодою про вільну торгівлю NAFTA з товарообігом понад $1 трлн. Трамп критикував цей документ, бо весь час його дії (набув чинності 1 січня 1994 року) рівень зарплат в Мексиці так і не зрівнявся з рівнем в США. Через що американські підприємства активно розміщували свої виробництва в Мексиці, відбираючи у американських платників податків дефіцитні робочі місця.
Мексика здалася
Капітуляція сусідів була обставлена урочисто – її супроводжувала телеконференція Дональда Трампа і президента Мексики Енріке Пенья Ньєто. А сам президент Штатів назвав підписання нової угоди з Мексикою «визначним днем для торгівлі».
За новим договором, Мексика зберігає право подальшої безмитної поставки автомобілів до США, але за умови, що 45% комплектуючих будуть виготовлятися кваліфікованими робітниками з оплатою праці на менш ніж $16 за годину. Таким чином, вартість робочої сили зросте, а американські корпорації почнуть втрачати інтерес до одного з найбільш «розкручених» закордонних майданчиків для складання своєї продукції.
Ринки на підписання угоди відреагували майже миттєво – ціни на сировинні товари і валюти країн, що розвиваються, відразу зросли. Втім, ненадовго. Щойно Трамп висунув аналогічний ультиматум на адресу Оттави, вимагаючи від канадської влади капітулювати до кінця тижня, і стало ясно, що торговельна угода «на трьох» під загрозою, курс навіть «врятованого» мексиканського песо знову почав падати.
Суть в тому, що, на відміну від Мексики, Канада повідчувається набагато впевненіше. Акції місцевих компаній зростають, а влада, схоже, готова відповідати Трампу в тій же тональності. Втім, як і багато інших партнерів-противників, які не виявляють бажання піддаватися шантажу.
Ефект бумеранга
Вихід США з ядерної угоди і санкції, введені проти Ірану, здавалося б, призвели до успіху – поставки в Європу іранського газу з родовища Південний Парс припинилися. Проте біржова паніка штовхнула вгору світові ціни на нафту, що вдарило вже по самих США і порадувало Росію. При цьому Іран подав позов проти США до суду ООН. Цей укол націлений на імідж Америки.
Президент Франції Макрон назвав владу США винуватцем кризи міждержавних відносин у світі і заявив, що Європа і Америка повернулися спиною одна до одної вперше з часів Другої світової війни.
Німеччина закликала посилити економічний суверенітет Євросоюзу, який активізував роботу над створенням європейського валютного фонду та модернізації платіжних каналів.
Втім, навіть всі ці малоприємні для Вашингтона новини навряд чи можуть сильно насолити штатам. Інша справа – торговий дефіцит США, який продовжує зростати.
Головна мета скандалів світового масштабу, що ідуть один за одним – змінити торговий баланс США – так і не досягнута. Всупереч розрахункам, дефіцит торгівлі не тільки не скорочується, але навіть став зростати, причому в темпі, що перевищує песимістичні прогнози.
«Торговий дефіцит США пішов у ще більший мінус – з $67,9 млрд у попередньому місяці до $72,2 млрд. Мінус у зовнішній торгівлі продовжує зростати, і це виявилося на $3,6 млрд гірше за очікування, що лише доводить, що жодної користі від торговельної війни немає. Експорт падає. Імпорт хоч поки що і не зростає, але тільки завдяки тому, що довозили все що можна, щоб запастися», – прокоментував UBR.ua старший аналітик ГК Forex Club Андрій Шевчишин оприлюднені у вівторок показники торгового балансу США.
По суті, відповідні заходи скривджених торгових партнерів янкі вдарили по країні анітрохи не менше, ніж американські мита. Наприклад, відповідь Китаю щодо американської агропродукції сильно вдарила по експортерах.
«Ціна на форвардні контракти на американську сою, яку раніше закуповував Китай, значно знизилася. Китай переорієнтувався на інші ринки – на Бразилію та Аргентину. Американська соя зараз не може знайти збуту на світовому ринку, і ціна «просіла» – в порівнянні з конкурентами на $50 доларів на тонні. Це істотно», – розповіла UBR.ua аналітик ринку зернових і олійних культур УКАБ Ольга Харабара.
Світова торгівля сповільнюється
Згідно з даними Goldman Sahcs, з березня по липень обсяг міжнародних вантажних перевезень впав у 5 разів. Аналітики пов’язують різко негативний тренд саме з початком глобальної торгової війни. Товар складується у зв’язку з напруженою світовою кон’юнктурою і чекає переорієнтації на інші ринки збуту.
«Якщо ти менше торгуєш, логістика, очевидно, буде просідати. Дві найбільші економіки світу – Сша і Китай – активно торгували, і мита, звичайно, позначаються на обсязі руху товару», – розповів UBR.ua економіст, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
На міжнародній конференції центробанків в Джексон-Хоул в понеділок адміністрацію Трампа звинуватили в тому, що мита в короткостроковій перспективі підтримують долар, але призведуть до негативних наслідків для світової економіки – стимулювання інфляції і ослаблення іноземних валют, при цьому неминуче послідує зростання цін і безробіття всередині самих США.
Якщо торговельне протистояння США з найбільшими економіками світу затягнеться надовго, то це стане запитом на формування принципово нової системи торговельних відносин у світі. Що, до речі, неминуче зачепить і Україну.
Олексій Ярмоленко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас