Заступник глави НБУ назвав один із чинників впливу на динаміку гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заступник глави НБУ назвав один із чинників впливу на динаміку гривні

Валюта
1155
Одним з істотних факторів впливу на динаміку курсу гривні на міжбанківському валютному ринку є “чорний ринок” агробізнесу.
Про це повідомив заступник глави Національного банку України (НБУ) Олег Чурій.
“Я хотів би сказати про один чинник, який сильно впливає на готівковий ринок. Ми (відповідний попит/пропозиція – ред.) формально називаємо населенням, але ми розуміємо, що населення там не так багато, тоді як визначальний вплив робить так званий “чорний ринок” агробізнесу”, – сказав він під час “круглого столу” в Києві у вівторок.
Заступник глави пояснив, що це фермерські та агрогосподарства, які не є, або частково є частиною національної економіки, і повністю працюють за готівкову іноземну валюту. За оцінками учасників валютного ринку, частка цього сектора становить близько 25-30%.
“Це повністю “чорна” економіка, яка працює за готівковий долар, і ми чітко бачили її вплив у липні, коли банки з нетто покупців іноземної валюти стали нетто продавцями, це збіглося з початком сільськогосподарського сезону”, – сказав він.
В середині зими, продовжив О.Чурій, коли починається посівна кампанія, цей тіньовий сектор починає продавати валюту, створюючи пропозицію.
“Тобто, виникає таке собі сезонне коливання”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас