Вадим Іосуб: зниження гривні - класична самореалізація негативних очікувань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Іосуб: зниження гривні - класична самореалізація негативних очікувань

Валюта
1582
Курс долара до гривні досить стійко зростає рівно з середини липня, це зростання лише зрідка переривається короткими і неглибокими корекціями. За цей час долар на міжбанку зріс з 26,18 грн до 27,85 грн, або на 6,4%. Це багато чи мало?
Якщо не брати такі крайнощі, як венесуельський болівар, сильніше за цей час обвалилися до долара турецька ліра, російський рубль, бразильський реал, південноафриканський ренд. Співставну динаміку показав білоруський рубль і казахстанський тенге, та й взагалі переважна більшість валют країн з ринками, що формуються.
У зниження гривні є як спільні з іншими валютами риси, так і специфічні. Почнемо із спільних.
До них можна віднести зміцнення долара, яке тривало з кінця липня до середини серпня (щоправда, потім змінилося корекцією). А коли долар зростає сам по собі, зокрема, практично до всіх валют розвинених країн, валюти країн, що розвиваються, знижуються до нього просто автоматично. Окремий зовнішній фактор – втеча з валют країн, що розвиваються. Тригером послужили торгові війни, оголошені США решті світу.
Додатковий привід – підвищення імпортних мит на метал з Туреччини призвело до рекордного падіння ліри. Паніка інвесторів перекинулася на власників держоблігацій з інших країн. Вони стали терміново позбуватися місцевих облігацій, номінованих в національних валютах, купувати на вивільнені гроші долари, для репатріації своїх інвестицій, національні валюти дружно покотилися вниз. Чим більше в борг країни було інвестовано іноземного спекулятивного капіталу, тим чутливіший був відтік. На тлі інших валют гривня ще легко відбулася.
Але тиснули на гривню і суто специфічні, національні чинники. Заступник голови НБУ Дмитро Сологуб звернув увагу на «збільшення попиту на валюту через сезонні, ситуативні і психологічні фактори».
За його словами, на зростанні курсу позначилося сезонне збільшення попиту з боку імпортерів енергоресурсів, які потребують валюти для розрахунків за газ і за нафтопродукти для раннього початку збору врожаю.
Внесли свою лепту імпортери товарів і послуг споживчого напрямку (електроніка, продукти харчування, туризм тощо), що є наслідком зростання доходів населення.
Крім цього, на курс гривні вплинули і негативні очікування, які традиційно формуються напередодні осені. Під дією цього психологічного тиску зменшилася пропозиція валюти з боку населення на готівковому ринку, що позначилося на операціях банків на міжбанківському валютному ринку.
Ми стали свідками класичної самореалізації негативних очікувань: люди чекають зростання курсу, в результаті вони більше купують валюту і менше її здають, в результаті люди отримують зростання курсу.
Найімовірніше, існуючі негативні тенденції можуть продовжитися в найближчі місяць-півтора. До кінця літа долар може подорожчати на міжбанку до 28,5 грн, а до кінця вересня – ще до 29 грн.
Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас