Жорстка верифікація — чим загрожує українцям реєстр субсидіантів, що працює зі збоями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жорстка верифікація — чим загрожує українцям реєстр субсидіантів, що працює зі збоями

Казна та Політика
959
Отримати субсидію на оплату житлово-комунальних послуг в Україні стало складніше. Після запуску реєстру субсидіантів, одержувачів держдопомоги почнуть перевіряти більш ретельно, проганяючи за всіма наявними базами. За даними влади, реєстр вже допоміг виявити більше двох десятків тисяч людей, які отримували подвійні субсидії (є випадки, коли людина отримувала держдопомогу відразу за двома адресами реєстрації, в різних областях.
Раніше інформацією про субсидії обласні центри не обмінювалися, а нова система верифікації автоматично буде виключати таких «двійників» та інших порушників правил отримання держдопомоги з системи.
«Ще в травні, після чергового посилення правил щодо субсидій, імовірно з узятих у ДФС даних, близько 50 тис. осіб позбавили допомоги через дорогі покупки (понад 50 тис. грн.). Також системою відсікаються власники квартир понад 120 кв. м і будинків понад 240 кв. м., або автомобілів молодше 5 років. Коли це все автоматизують, то система зможе оперативно давати рекомендації, відмовити чи давати субсидію. Але остаточне рішення все ж таки буде приймати людина – співробітник соцслужби. Просто тепер є єдина база даних зі зведеною звідусіль інформацією про абонента», — розповів UBR.ua експерт з питань ЖКГ Українського інституту аналізу та менеджменту політики Андрій Нікончук.
Тотальна перевірка
Одержувачів субсидій проженуть відразу по всіх базах:
У територіальних відділеннях Мінсоцполітики;
Через дані реєстрів ДФС (облік доходів громадян);
Міграційної служби (облік міграції фізосіб);
Мін’юсту (облік майна);
Банки (облік безготівкових операцій по оплаті цінних покупок) та ін.
Всі дані будуть збиратися та оброблятися в Мінфіні.
Після призначення субсидії в територіальних органах соцзахисту Мінфін проведе перевірку заявленого рівня доходу і витрат. Як розповіли UBR.ua у відомстві, такий підхід дозволить автоматично відсіювати субсидіантів, майновий стан яких не викликає сумніву і потребує додаткової перевірки.
Крім цього, кажуть експерти, соціальні інспектори можуть робити запити в різні держоргани і безкоштовно отримувати інформацію, необхідну для перевірки достовірності даних, отриманих від заявників на субсидії. Зокрема, дані про субсидіанта повинні надати на запит такі відомства:
МВС;
Пенсійний фонд;
Держфінінспекція;
Держслужба з питань геодезії, картографії та кадастру;
Служби, які проводять реєстрацію прав на нерухоме майно;
БТІ;
Відділи реєстрації актів громадянського стану;
Органи охорони здоров’я;
Інші органи виконавчої влади та місцевого самоврядування;
Навчальні заклади, підприємства, установи, організації всіх форм власності.
«Для звірки наданих даних від субсидіанта, соціальні інспектори можуть прийти з перевіркою не тільки додому чи на роботу до одержувача державної допомоги, але і на роботу до членів його сім’ї. Також можуть одержувати від роботодавця необхідну інформацію та відомості з питань, що належать до їхньої компетенції», — зауважив у розмові з UBR.ua провідний аналітик ГО «Публічний аудит» Тарас Галайда.
Реєстр «глючить»
Самі ж українці тепер можуть перевірити онлайн актуальність своєї субсидії за розміщеним на сайті реєстром. Щоправда, зробити це зараз проблематично – веб-сторінка працює дуже повільно і з перебоями. Швидше за все, це пов’язано як раз з тим, що після запуску реєстру всі одержувачі держдопомоги кинулися перевіряти свої субсидії.
До речі, багато хто може себе уже там не виявити. Згідно з даними Держстату, якщо в квітні цього року субсидії отримували понад 6,7 млн домогосподарств, то вже в липні їх кількість впала до приблизно 2,2 млн. У Мінсоцполітики такий розрив пов’язують з сезонністю – у теплу пору року багато людей не поспішають переоформляти субсидії.
«Середній розмір призначених у липні субсидій становить 103,9 грн. З урахуванням відсутності плати за опалення в неопалювальний період розмір субсидії значно менше у порівнянні з опалювальним періодом. До відома – розмір субсидій, призначених у червні 2018 року, склав 100,7 грн., а призначених у січні 2018 року – 1 164,4 грн.», — розповіли UBR.ua у Мінсоцполітики.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас