Міненерго підтримує дії НКРЕКП щодо впровадження нового ринку електроенергії, - Немчинов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міненерго підтримує дії НКРЕКП щодо впровадження нового ринку електроенергії, - Немчинов

Енергетика
167
Міністерство енергетики та вугільної промисловості України підтримує дії Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, щодо скасування низки нормативних актів, що регулюють сферу електроенергетики (включаючи формулу Роттердам+) у зв’язку з впровадженням нового ринку електроенергії.
Про це заявив державний секретар Міненерго Максим Немчинов.
НКРЕКП робить абсолютно нормальний крок, і правильний, і здоровий з точки зору запуску нового ринку. Цим самим вони дають зрозуміти, що ринок буде, ринок потрібно запускати, і працювати ми будемо в умовах ринку”, – сказав Немчинов.
За його словами, всім органам влади необхідно синхронізувати свої дії і прискорити процес імплементації закону.
“Але ми в будь-якому разі будемо намагатися, і ми зобов’язані запустити його (новий ринок, – ред.) вчасно, так, як це передбачено законом “Про ринок електричної енергії”. Реформи треба продовжувати, їх зупиняти не можна ні в якому разі”, – підкреслив держсекретар.
Немчинов також зазначив, що реформа ринку і синхронізація української енергосистеми до європейської в найближчому майбутньому зможе істотно підвищити інвестиційну привабливість вітчизняного енергокомплексу.
“Дуже серйозно може підвищити, і обов’язково підвищить інвестиційну привабливість наших підприємств. Що важливо для потенційного інвестора? Це абсолютно зрозумілі, прозорі, однакові для всіх умови роботи на ринку. І формування ціни на продукцію, яку вони будуть випускати, чи то вугілля, чи то газ, чи то електрична енергія, – воно повинно бути зрозуміле, прозоре і однакове для всіх. Тому запуск ринку в тому вигляді, в якому він повинен бути, дуже істотно підвищить конкурентоспроможність і галузі, і водночас інвестиційну привабливість”, – підкреслив він.
Чиновник не поділяє думку деяких незалежних експертів про нібито триразове підвищення тарифів для населення після скасування формули “Роттердам+” та впровадження нового ринку.
“Я не бачу, за рахунок чого може підвищитися вартість електроенергії для населення в три рази, якщо скасувати формулу “Роттердам+”. Ціна на вугілля не повинна сильно збільшитися. По-друге, у загальній кількості електроенергія, вироблена за допомогою вугілля на ТЕС і ТЕЦ, займає 30 з гаком відсотків. Тобто, навіть якщо припустити, що якесь збільшення ціни буде, то на загальній масі електроенергії воно практично не позначиться”, – зазначив він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас