Софія Маланчук: навчання за кордоном. На що потрібно звертати увагу? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Софія Маланчук: навчання за кордоном. На що потрібно звертати увагу?

Особисті фінанси
1468
Кількість студентів, які подаються на навчання за кордоном, зростає щороку. Багато студентів вважає, що отримання диплому європейського зразка є набагато престижнішим, ніж українського, та й з працевлаштуванням буде легше, або ж взагалі бачить своє майбутнє за кордоном і тому їде туди вчитись.
Причин безліч, але тренд залишається трендом. Та потрібні неабиякі знання і вміння, щоб правильно оформити своє навчання у іноземній країні, та уникнути будь-яких неприємностей для себе.
Оформлення навчання в іноземному навчальному закладі
Одразу після того, як потенційний студент дізнається про його зарахування до того чи іншого навчального закладу, потрібно забезпечити можливість свого перебування в іноземній країні.
Відповідно до українського законодавства, можна перебувати за кордоном протягом 90 календарних днів протягом півроку. Тому, варто відразу ж подавати в консульство іноземної країни в Україні на отримання дозволу на тимчасове проживання. Так званий residence permit.
Строк його виготовлення складає до 1 місяця, тому важливо вчасно подати всі необхідні документи, щоб не минуло дозволених 90 днів, ще й до того ви могли вже перебувати за межами України протягом півроку, наприклад їздили на відпочинок.
Для подачі документів на отримання такого дозволу є необхідним та обов’язковим отримання документу (листа), що підтверджує зарахування до навчального закладу. Без такого листа, підстави для видачі дозволу на тимчасове проживання немає.
Також, одним з документів, про який потрібно подбати завчасно, задля успішної подачі на отримання дозволу на тимчасове проживання, є довідка з банку про рух коштів за останні півроку.
Кожна окрема країна визначає свої розміри сум доходів, які мають бути в студента чи в його родичів протягом останніх півроку, що передують подачі документів на отримання такого дозволу.
Звичайно, є можливість подачі на отримання дозволу на проживання вже безпосередньо при прибутті в країну, де знаходиться навчальний заклад, але в такому випадку є значні ризики того, що можна не отримати вчасно документ і таким чином, перевищити строки перебування за кордоном.
Як правильно укласти договір з іноземним навчальним закладом
Наступним кроком є підписання договору про навчання. Це відбувається, як правило, вже безпосередньо при прибутті в місце, де буде проходити навчання.
Такий договір звичайно є на іноземній мові, а також має бути переклад на англійську, оскільки іноземний студент не зобов’язаний знати мову країни, куди їде навчатись, а навчання переважно проходить на англійській мові.
Перед тим як підписувати такий договір необхідно уважно ознайомитись з ним. Тобто прочитати, і у разі виникнення будь-яких сумнівів, уточнити все у представника навчального закладу.
Основні моменти, на які необхідно звернути увагу в договорі:
  • Звертаємо уваги на те, чи правильно вписані ваші реквізити (тобто ПІБ, паспортні та реєстраційні дані), щоб договір мав юридичну силу для вас.
  • В силу того, чи вас зараховано до навчального закладу на платну форму навчання (tuition fee), чи на безкоштовну (tuition waiver scholarship), потрібно перевірити в договорі пункт про порядок оплати за навчання, де передбачається черговість здійснення платежів, або ж зазначено, що ви звільняєтесь від оплати за навчання.
Такий момент важливо перевіряти з огляду на те, що в договорі можуть бути прописані штрафні санкції або навіть відрахування за несвоєчасну оплату у відповідності до строків передбачених договором.
Якщо ви звільнені від оплати за навчання, тобто виграли scholarship, необхідно перевірити чи про це прописано в договорі, щоб уникнути будь-яких непорозумінь в майбутньому. В такому випадку, навчальні заклади також можуть прописувати, що ви зобов’язані оплатити навчання, якщо ви не отримали певну достатню кількість кредитів (погано вчились).
  • Період навчання теж має бути зазначений в договорі. Безперечно, один примірник договору ви повинні зберігати в себе до закінчення навчального процесу.
  • Якщо оформленням навчання займається спеціалізована компанія*
Звичайно, набагато спрощує процедуру, якщо ви поступаєте на навчання через спеціалізовані компанії, які займаються всією цією процедурою, але і платити їм доведеться за послуги.
Тоді важливим є також укладення договору з цією спеціалізованою компанією, яка і буде займатись оформленням всіх необхідних документів.
Договір з компанією теж потрібно уважно читати і звертати увагу, чи всі моменти, які вам обіцяли, є зафіксовані на папері (в договорі).
Які документи можуть запросити від вас
Незважаючи на те, що при подачі документів у навчальний заклад, ви подаєте через електронну систему або ж надсилаєте копії всіх документів, які вимагаються для вступу у конкретний заклад, все одно при прибутті вже безпосередньо у місце навчання вам необхідно мати з собою оригінали всіх документів, які були подані при вступі: дипломи про освіту, сертифікати про знання мови та інші.
Звичайно, потрібно мати паспорт, закордонний, але, очевидно, він у вас є, якщо ви перетинали кордон.
Чи потрібно відкривати рахунок в банку?
В залежності від того, чи ви будете отримувати стипендію, чи ні, виникає необхідність відкриття рахунку у банку іноземної країни.
Якщо все ж таки ви щасливчик і отримуєте стипендію, то відкрити рахунок потрібно, тому що тільки на цей рахунок вам будуть зараховувати ці кошти. Для відкриття рахунку вам потрібно мати вже дозвіл на проживання та пред’явити в банк лист про зарахування вас на навчання.
Це ще одна причина, чому потрібно віднестись серйозно та зробити першочергово дозвіл на проживання. Для тих студентів, які все ж не будуть отримувати стипендію, рахунок в банку теж є можливість відкрити і використовувати для власних потреб, адже наявність рахунку в іноземному банку дає багато значних переваг.
Звертаючи увагу на всі можливі труднощі в оформленні документів на навчання, все ж таки головним є не лінуватись читати інструкції для вступників, адже переважна більшість навчальних закладів інформує потенційних студентів про всі необхідні документи для вступу та надає роз’яснення, як їх отримати.
Щодо договору, то потрібно теж не полінуватись прочитати його та перевірити чи там зазначені всі умови, на яких вас прийняли на навчання.
Головне не боятись, а йти до своєї мети та пробувати свої сили, подаючи документи до іноземного навчального закладу.
Софія Маланчук, юрисконсульт у ТОВ “Едпро Дистрибюшн”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас