НКРЗІ розповіла, коли запустять 5G в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКРЗІ розповіла, коли запустять 5G в Україні

Технології&Авто
2449
США і низка держав у Європі та Азії планують запуск в комерційну експлуатацію зв’язку нового покоління 5G вже в наступному році – узгодження стандартів для використання мереж п’ятого покоління відбудеться під час Всесвітньої конференції радіозв’язку восени 2019 року.
Після цього процесу Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв’язку та інформатизації, займеться питанням запуску зв’язку нового покоління і в Україні.
“Зараз зусилля НКРЗІ зосереджені на поліпшенні якості зв’язку в мережах 3G і 4G, і забезпечені всієї території України покриттям цими технологіями, особливо для потреб сільської місцевості, розвитку медицини, освіти, безпеки та громадського порядку в регіонах”, – зазначили в комісії.
Українські мобільні оператори зазначають, що готуватися до запуску технології почали давно. Проте проблема полягає не тільки в бюрократичних питаннях – до 5G не готові самі абоненти.
“Устаткування і терміналів, які б відповідали новому стандарту, в масовому виробництві поки що немає, працюють лише окремі дослідні екземпляри, а найголовніше – немає контенту і сервісів, для яких необхідний 5G в комерційних масштабах. Тому говорити про впровадження 5G в Україні можна лише в довгостроковій перспективі. Зараз головне завдання ринку – розвиток мереж 4G і надання доступу до технологій високошвидкісної передачі даних максимальній кількості користувачів”, — заявили представники “Київстару”.
При цьому аналітики відзначають, що в Україні технології 3G і 4G в стані з великим запасом забезпечити зростаючий трафік протягом найближчих 2-3 років без необхідності технологічного апгрейда.
“Ні зараз, ні в найближчі роки в Україні не буде ключових передумов для розвитку мереж мобільного зв’язку п’ятого покоління. У нас немає платоспроможного попиту в тих масштабах, які виправдовували б інвестиції у їх будівництво. Щоб забезпечити величезну пропускну здатність для безлічі споживачів, доведеться задіяти частоти в діапазонах від 3,5 ГГц і до 28 ГГц. Такі мережі будуть воістину “золотими”, що, знову-таки, виправдано тільки при масштабному платоспроможному попиті”, – резюмував телеком експерт Роман Химич.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас