2020 року Україна припинить вивозити відпрацьоване ядерне паливо до Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

2020 року Україна припинить вивозити відпрацьоване ядерне паливо до Росії

Енергетика
1626
Президент Національної атомної енергогенеруючої компанії “Енергоатом” Юрій Недашковський заявив, що у 2020 році Україна перестане вивозити відпрацьоване ядерне паливо з українських атомних електростанцій на переробку в Росію, а зберігатиме його в Централізованому сховищі відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), яке зараз будується в Чорнобильській зоні відчуження.
Про це він заявив журналістам на території ЦСВЯП.
За словами Недашковського, головна мета будівництва ЦСВЯП – енергетична безпека України. У цьому сховищі із застосуванням передової технології поверхневого “сухого” зберігання компанії Holtec International буде протягом 100 років безпечно зберігатися ядерне паливо з Рівненської, Хмельницької та Южно-Української АЕС. На Запорізькій АЕС з 2001 року експлуатується пристанційне Сухе сховище відпрацьованого ядерного палива.
“З його реалізацією Україна позбудеться останнього, так би мовити, такого важеля, монопольного впливу на нас або монопольної залежності від країни-агресора. У 2020 році ми не будемо вивозити наше відпрацьоване ядерне паливо на російські комбінати, а будемо зберігати його у себе. Цей проект безпосередньо направлений на перспективу майбутнього. Іноді спекулюють, а іноді відверто брешуть, кажучи, що тут звалище або могильник ядерних відходів. Це – сховище стратегічних матеріалів, з яких в майбутньому можна буде виробляти екологічно чисту і дешеву атомну електроенергію”, – заявив президент “Енергоатому”.
Недашковський додав, що з економічної точки зору ціна зберігання відпрацьованого ядерного палива у контейнерах на території ЦСВЯП в 4-5 разів нижча, ніж вивезення його на переробку в Росію.
Також він уточнив, що на даний момент на трьох заводах компанії Holtec International в США інтенсивно виготовляється обладнання для ЦСВЯП і проходять заводські приймальні роботи.
Введення в експлуатацію першої черги сховища планується в 2019 році.

Довідка Finance.ua:

  • На початку червня 2017 року Кабмін затвердив проект будівництва ЦСВЯП.
  • Через відсутність власного сховища Україна змушена щороку витрачати близько 200 млн дол. на оплату послуг з вивезення та переробки відпрацьованого ядерного палива на території Росії.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас