Чи зможе місія МВФ врятувати гривню від падіння: експерти дали відповідь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи зможе місія МВФ врятувати гривню від падіння: експерти дали відповідь

Казна та Політика
2790
Гривня знову падає. Вчора вона просіла ще на 10 копійок. Змінити ситуацію може приїзд в Україну у вересні місії Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Про це пише Сьогодні.
За словами в. о. міністра фінансів Оксани Маркарової, приїзд місії після довгої перерви — свідчення хорошого діалогу між нашою країною та Фондом.
“Ми зацікавлені в обговоренні не тільки поточних питань, але і в продовженні співпраці вже після закінчення програми у березні 2019-го”, — говорить Маркарова.
Вона додає, що вдалі переговори дозволять не тільки поповнити резерви НБУ за рахунок чергового траншу, але також “відкриють шлях” для пільгового кредиту в $800 млн від Світового банку та макрофінансової допомоги від Євросоюзу (1 млрд євро). У свою чергу голова Нацбанку Яків Смолій прогнозує, що приїзд місії може сприяти зміцненню курсу гривні.
Останній транш МВФ у розмірі $1 млрд Україна отримала в квітні минулого року. Після цього наші переговори з кредитором спіткнулися об питання про підвищення ціни на газ для населення. Станом на початок серпня у Кабміну було три варіанти перегляду ціни на газ. Наприклад, песимістичний сценарій передбачає майже 11 грн за кубометр (зараз майже 7 грн).
На думку економіста Олександра Охріменка, приїзд місії ніяк не позначиться на курсі: “Тут набагато важливіші дії Нацбанку і Мінфіну. Наприклад, НБУ виставив на аукціон $100 млн, і це вплине на курс. Але курсова гойдалка точно триватиме найближчий місяць”.
Економіст Тарас Козак каже — багато експертів чекали, що новина про приїзд місії позитивно позначиться на курсі, хоча цього і не сталося.
“Візит МВФ дасть результат тільки в тому випадку, якщо до 6 вересня вже буде домовленість між Кабміном і МВФ щодо наших зобов’язань. Це і збалансований бюджет, і приватизація, але найголовніше — ціна на газ. Результати переговорів з цього питання зберігаються в таємниці, але вже є інформація, що попередні домовленості існують. Якщо до приїзду місії буде затверджено формальне рішення щодо газу, я думаю, що в кінці жовтня ми отримаємо черговий транш ($2 млрд. — Авт.). І щойно місія скаже, що їх влаштовує наше рішення, то девальвація гривні або зупиниться, або дуже сильно сповільниться”, — пояснює Козак.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас