Чи вплине обвал турецької ліри на вартість путівок - думки експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи вплине обвал турецької ліри на вартість путівок - думки експертів

Особисті фінанси
2381
Обвал курсу турецької нацвалюти не вплине на вартість туристичних путівок в поточному сезоні, бо контракти між українськими туроператорами і турецькими готельєрами сформовані в доларах США і євро, вважають опитані експерти.
“Падіння ліри зараз ніяким чином не вплине на вартість путівок до Туреччини, бо основні контракти між українськими туроператорами і турецькими готельєрами, або приймаючими сторонами, формуються в доларах і євро. Сезон якраз закінчується, підписання нових контрактів відбуватиметься орієнтовно в листопаді-грудні. Теоретично, якщо ліра буде і надалі падати, то це може вплинути на підписання контрактів на наступний рік”, – розповів генеральний директор туроператора Tez Tour Олександр Новиковський.
За його словами, одним з факторів зниження вартості в перспективі може стати скорочення потоку внутрішніх туристів у Туреччині. Таким чином, щоб замістити внутрішнього туриста зовнішнім, готелі можуть зробити більш привабливі цінники.
Крім того, на думку О. Новіковського, слід враховувати, що девальвація спричиняє економічні наслідки – підвищення вартості пального, електроенергії, заробітних плат – тому готельєри можуть збільшувати вартість розміщення.
Директор Центру розвитку туризму Володимир Царук вважає, що у зв’язку з девальвацією можна розраховувати тільки на спеціальні акції, або зниження вартості розміщення в разі недобору туристів в конкретних готелях.
“Але оскільки цей сезон для Туреччини є досить вдалим, то це малоймовірно. Багато готелів вперше за тривалий час стоять у так званих “стопах”, тобто в них вже немає можливості забронювати місця. Особливо це стосується брендових готелів рівня 5 зірок і більше. Девальвація ліри може бути корисною українським туристам тільки з точки зору купівлі місцевих турецьких товарів і послуг”, – зазначив В. Царук.
За інформацією туроператорів, потік туристів у Туреччину продовжує зростати і в 2019 році може навіть перевищити показники поточного року, в зв’язку з чим істотне зниження вартості турів малоймовірно.
“На здешевлення турів розраховувати не варто, оскільки Туреччина переживає туристичний бум, і попит перевищує пропозицію. Потік туристів до Туреччини суттєво зростає у зв’язку з поверненням відпочивальників з Європи і Росії”, – відзначили в компанії Join UP!.
Водночас, генеральний директор онлайн-порталу подорожей Tripsee Юлія Челікпазу все ж таки допускає зниження ціни турів в 2019 році.
“ІЧерез девальвацію турецької ліри ми не очікуємо відчутного зниження вартості турів в цьому році для українців. Якщо знецінення турецької ліри буде продовжуватися, то в наступному році можливе зниження вартості турів в Туреччину на 10-15%. Проте, якщо попит на даний напрямок буде так само високий, як і в цьому році, готельєри не будуть знижувати ціни”, – зазначила Ю. Челікпазу.

Довідка Finance.ua:

  • Курс турецької ліри до долара США за минулий тиждень впав на 20%, а з початку 2018 року – на 40%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас