У Мінфіні просять МОЗ обмежити бюджетні запити на 2019 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінфіні просять МОЗ обмежити бюджетні запити на 2019 рік

Казна та Політика
1655
Міністерство фінансів України в кінці липня 2018 року направило центральним органам влади лист, вказавши в ньому максимально можливі суми витрат, які відомства можуть запитувати при підготовці проекту держбюджету на 2019 рік.
Згідно з документом, для МОЗ межа витрат загального фонду держбюджету визначена у 27,6 млрд гривень. Це на 23,5% більше, ніж закладено в держбюджеті на 2018 рік (22,3 млрд гривень).
У свою чергу, один із засновників Української медичної експертної спільноти Дмитро Подтуркін вважає, що зазначених Мінфіном граничних витрат держбюджету МОЗ в 2019 році на продовження реформи не вистачить.
“Сама концепція медреформи ґрунтується на тому, що будуть виділятися достатні суми з держбюджету. Інших джерел фінансування медицини реформа не передбачає. Поки що сум, що виділяються, в тому числі на 2019 рік, недостатньо. Як буде функціонувати система охорони здоров’я в такій ситуації – незрозуміло. Вже зараз, в результаті першого етапу реформи лікарі помалу звільняються, а головні лікарі стають “царьками” у своїх регіонах”, – говорить експерт.
При цьому, за його словами, зростання фінансування первинної ланки медицини повинно становити більш ніж 20 мільярдів гривень.
“Але джерела для цих коштів немає. Зараз я не можу зрозуміти, як МОЗ буде вирішувати цю проблему. Можливо, доведеться затримувати фінансування, обмежувати реформу пілотним проектом і так далі. Мало того, через брак коштів, швидше за все, в 2019 році не стартує і реформа на вторинній ланці, тобто в лікарнях”, – вважає він.
Ще одним серйозним ризиком, що загрожує успішному проведенню медреформи, експерти вважають популізм політиків у передвиборний період.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас