Андрій Усенко: скорочення міжнародних резервів. Наскільки це страшно? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Усенко: скорочення міжнародних резервів. Наскільки це страшно?

Казна та Політика
1078
НБУ повідомив про скорочення міжнародних резервів України через платежі за держборгом і інтервенції НБУ на міжбанківському валютному ринку.
Чи буде достатньо поточного рівня резервів, щоб виконати зобов’язання України перед міжнародними інвесторами?
В цілому зміна золотовалютних резервів є звичайним явищем, оскільки відображає комплекс складових макроекономічного та фінансового характеру, і для України нестабільність у сфері золотовалютних резервів є характерною особливістю.
У 2003 році вони становили $6,9 млрд, роком пізніше – $9,7 млрд, вже в 2005 – $19,4 млрд, в 2007 – $32,5 млрд, в 2009 – $26,5 млрд, в 2010 – $34,6 млрд, у 2013 – $20,4 млрд, у 2014 – $7,5 млрд, у 2016 – $15,5 млрд, 2017 – $18,8 млрд. Відповідно, поточна ситуація продовжує цю тенденцію.
Одним з каталізаторів зниження міжнародних резервів стало сезонне зниження інтересу нерезидентів до ОВДП, пік якого припав на лютий – березень.
На початку серпня обсяг вкладень нерезидентів в ОВДП скоротився з 14,7 млрд грн наприкінці березня до 7,9 млрд грн.
Можна очікувати, що резерви НБУ продовжать знижуватися через інтервенції НБУ на валютний ринок і обсяг виплат, які мають відбутися в серпні і жовтні, адже, за даними Мінфіну, до кінця року необхідно здійснити виплати за зовнішнім держборгом в розмірі близько $3,5 млрд.
Зокрема, близько $500 млн за зобов’язаннями перед МВФ, і за ОВДП, номінованими в іноземній валюті в обсязі близько $1,3 млрд. В серпні $368 млн і жовтні трохи більше ніж $650 млн.
Що стосується внутрішніх зобов’язань, то досить висока ймовірність, що Мінфін рефінансує ці облігації.
Тим не менш, до кінця року ситуація може стабілізуватися. За прогнозами НБУ, до кінця року Україна збільшить міжнародні резерви до 20,7 млрд доларів.
По-моєму, ця цифра є досяжною при отриманні чергового траншу МВФ, кредитів ЄС і Світового банку, і збільшення прямих інвестицій, зокрема, за рахунок приватизації.
Серед позитивних факторів я б зазначив збереження інтересу міжнародних і локальних інвесторів до сектору відновлюваної енергетики. Це буде сприяти інвестиціям в короткостроковому періоді, а також зниженню закупівель енергетичних ресурсів у довгостроковій перспективі.
Сприяти збереженню і зростанню резервів будуть інвестиції по лінії ЄБРР, OPIC, WB та інших інвесторів і донорів, які підтримують як комерційні, так і інфраструктурні проекти в Україні.
Андрій Усенко, менеджер відділу інвестицій і ринків капіталу KPMG в Україні
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас