Чинні монетарні умови досить жорсткі - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чинні монетарні умови досить жорсткі - НБУ

Кредит&Депозит
368
Національний банк України (НБУ) вважає чинні монетарні умови досить жорсткими, щоб забезпечити збереження динаміки споживчої інфляції відповідно до прогнозів НБУ – 8,9% до кінця 2018 року і її повернення в цільовий діапазон в IV кварталі 2019 року.
Таке твердження міститься в коментарі НБУ щодо рівня інфляції в липні 2018 року, розміщеному на веб-сайті регулятора.
“Незважаючи на ослаблення тиску з боку цін на продукти харчування і окремі непродовольчі товари, фундаментальний інфляційний тиск залишається високим на фоні стійкого споживчого попиту. Водночас монетарні умови є досить жорсткими, щоб забезпечити збереження динаміки споживчої інфляції відповідно до прогнозу Національного банку (8,9% р/р до кінця 2018 року) та її повернення в цільовий діапазон в IV кварталі 2019 року”, – зазначено в повідомленні.
Як зазначає регулятор, в липні тривало уповільнення споживчої інфляції до 8,9% в річному вимірі в порівнянні з 9,9% у червні.
“Зниження інфляції в річному вимірі було очікуваним, і її показник в липні відповідав траєкторії прогнозу, опублікованого в “Інфляційному звіті” за липень 2018 року. Насамперед, цьому сприяло уповільнення зростання цін на продукти харчування завдяки істотному розширенню їх пропозиції. Крім того, суттєво зросли ціни на окремі непродовольчі товари в результаті зміцнення курсу гривні до валют країн – торговельних партнерів в попередні місяці, що, зокрема, було обумовлено жорсткою монетарною політикою Національного банку”, – йдеться в повідомленні.

Довідка Finance.ua:

  • З 13 липня НБУ підвищив облікову ставку на 0,5 процентного пункту – до 17,5% для приведення рівня інфляції в цільовий діапазон в 2019 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас