США погрожують блокадою «Північному потоку-2» і нафтовикам Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США погрожують блокадою «Північному потоку-2» і нафтовикам Росії

Енергетика
1403
Підготовлений сенаторами США білль про посилення антиросійських санкцій ставить під загрозу реалізацію будь-якого зарубіжного енергопроекту РФ — від експортних газопроводів на кшталт «Північного потоку-2» до інвестицій в невеликі стартапи.
Крім того, законопроект у разі ухвалення поставить хрест на будь-якій майбутній співпраці з російськими компаніями у видобутку нафти, пише «Комерсант» з посиланням на 100-сторінковий документ.
Як випливає з документа, президент США Дональд Трамп повинен ввести санкції щодо «осіб», які будуть інвестувати в закордонні «енергетичні проекти», які підтримують російські держкомпанії і «навколодержавні (parastatal) російські утворення».
Санкції будуть застосовуватися для проектів, вартість яких перевищує (у тому числі за оцінками) $250 млн. Як санкції у біллі запропоновано використовувати набір з дюжини обмежень, прописаних в CAATSA (ключовий закон про санкції проти РФ).
У їх число входять, наприклад, арешт платежів на адресу осіб, які потрапили під обмеження, їхніх активів, заборони на боргове фінансування та укладення контрактів з санкционерами, на видачу віз менеджерам таких компаній і т. д.
Під формальні ознаки енергопроектів підпадає, наприклад, проект «Газпрому» щодо будівництва трубопроводу «Північний потік-2» (Nord Stream 2), який співфінансується європейськими Engie, OMV, Shell, Uniper і Wintershall (вартість — €9,5 млрд).
Нещодавно Uniper визнала, що через тиск санкцій США є ризики в отриманні проектного фінансування, а в липні глава Міненерго США Рік Перрі заявив, що Вашингтон як і раніше розглядає введення санкцій проти учасників «Північного потоку-2», хоча і бачить це «останньою опцією».
У біллі також запропоновано посилити санкції проти російської нафтової галузі. Якщо раніше санкції стосувалися заборони на довгострокове фінансування проектів, видобутку на шельфі і розробки сланцевих родовищ в РФ, то тепер їх можуть поширити на будь-який видобуток нафти.
Запропоновано заборону надавати товари, послуги і технології, надавати фінансову підтримку нафтокомпаніям РФ, якщо «справедлива ринкова вартість» контракту або підтримки — $1 млн, або $5 млн протягом року. Це може торкнутися, в тому числі, постачання програмного забезпечення нафтовикам, а це один з найбільш чутливих сегментів.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас