Наслідки кризи хлору в Україні: як зміняться тарифи на воду найближчим часом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наслідки кризи хлору в Україні: як зміняться тарифи на воду найближчим часом

Казна та Політика
1572
Нещодавно всю Україну схвилювала новина про зупинку виробництва рідкого хлору для знезараження води підприємством “ДніпроАзот”. Завод знову запрацював, істотно підвищивши ціну на хлор, пише Сьогодні.
Дмитро Марунич, співголова Фонду енергетичних стратегій розповів, що одним з факторів припинення роботи заводу дійсно стали високі тарифи на газ, особливо для підприємств.
Так, віце-президент Асоціації водоканалів України Ольга Бабій нещодавно повідомляла, що “Дніпроазот” збільшив ціну на хлор з 11 тис. грн до 47,25 тис. грн з ПДВ за тонну – тобто майже в п’ять разів.
“Підвищення ціни на хлор вплине на кожного споживача в Україні, тому що за рахунок збільшення вартості хлору вартість води зросте як мінімум на 2-3% незалежно від розміру міст”, – говорила Бабій.
Водночас, Антимонопольний комітет України заявив, що підприємству було запропоновано низку рекомендацій щодо подальшої роботи, але регулювання цін до їхніх повноважень не входить.
Ціни на водопостачання розрізняються по містах. Наприклад, в Києві послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення з використанням внутрішньобудинкових систем коштують 16,716 грн за куб, в Одесі такі послуги обійдуться в 20,664 грн за куб., у Харкові – 16,608 грн, в Дніпрі – 13,212 грн, а у Львові – 14,04 грн, станом на липень 2018 р.
Але не варто забувати, що просто так жоден водоканал не може підняти тариф на свої послуги, адже цим безпосередньо займається Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).
Інформація про підвищення тарифів на 10% вже з цієї осені через подорожчання хлору не відповідає дійсності. Вартість хлору в тарифі на воду становить всього 2%. Але є багато факторів, які впливають на зміну тарифів і подорожчання хлору – лише один з них.
“Підвищення ціни на хлор істотно вдарить по водоканалам. У них в бюджетах виникнуть діри, які їм доведеться якось закривати. Можливо, вони будуть просити допомоги у місцевих бюджетів, адже водоканали – це комунальні підприємства. Тарифи зростають постійно, і тільки цей фактор спричинить зростання тарифів на воду для споживачів до 5%”, – відзначає Дмитро Марунич.
Експерти одностайно заявляють, що тарифи будуть зростати однозначно, але, найімовірніше, вже з наступного року. Хлор все ж таки не буде основним чинником, який спровокує серйозне подорожчання води, але, в сукупності з іншими факторами, тарифи можуть зрости і більше, ніж на 5%.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас