370 гривень за пацієнта: глава Нацслужби здоров'я пояснив, звідки взявся тариф — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

370 гривень за пацієнта: глава Нацслужби здоров'я пояснив, звідки взявся тариф

Казна та Політика
2636
Згідно з медреформою, зараз 370 гривень за пацієнта – це базовий тариф, і є коефіцієнти для дітей і літніх людей. Це результат моделювання, яким займалися економісти – вони займаються саме системою охорони здоров’я. Тариф рахувався, як і в більшості країн.
Про це в інтерв’ю сайту “Сегодня” розповів глава національної служби здоров’я Олег Петренко.
“Тобто, методологія бралася така ж, як в Естонії, Польщі або Румунії. Є певні підходи для розрахунку капітаційної ставки, тобто подушної оплати, яку ми платимо раз на рік за людину в первинній ланці. І коли взяли структуру звернень до лікаря, наскільки часто люди користуються (послугами лікаря – Ред.), якими аналізами користуються, скільки це коштує, то вийшла така базова ставка. Потім взяли демографічну структуру населення України, подивилися, які вікові групи, їх пропорція в частці населення, і, відповідно, створили коефіцієнти. Якщо застосувати всі коефіцієнти, то середня ставка виходить 570 гривень”, – зазначив Петренко.
За його словами, це тільки на перший погляд здається, що в таку суму за рік не може поміститися і зарплата лікаря, і медсестри, і послуги, і вартість діагностики та аналізів.
“Люди, які арифметично підходять до цієї суми, мені кажуть: 370 гривень – це одна гривня на день на людину? Таке припущення з’являється через те, що нам хочеться сприймати складні речі просто. Коли застосовується коефіцієнт для 18-39 років, коефіцієнт “1”, то якраз ця категорія людей найчастіше не користується послугами лікарів. тобто, якщо ви набираєте оптимальну кількість практики, то серед цих людей є пацієнти, які частіше користуються, є ті, які взагалі не користуються. Відповідно, загальна сума коштів дозволяє надати той обсяг допомоги, який гарантований. Тобто, якщо ви візьмете фізичну особу-підприємця – сімейного лікаря, який набрав 1800 осіб, то його дохід за рік буде близько мільйона. Але частина людей буде користуватися його послугами, а частина взагалі не буде. Хтось прийде отримати довідку в басейн, хтось – в школу, хтось один раз звернеться за лікарняним листком, а хтось ніколи взагалі не звернеться, але він вибере свого лікаря і за нього йому йтимуть кошти”, – підкреслив глава Нацслужби здоров’я.
Він також зазначив, що буде категорія дітей до трьох років, або літніх людей, які частіше користуються послугами лікаря. Це і є солідарна участь.
“У цьому сенс ставки саме такого рівня тарифу: ми оплачуємо тих, хто більше потребує. Але коли у нас є потреба – нам теж хтось платить. Солідарний принцип дуже добре працює в світі, не придумано кращої моделі”, – підкреслив Петренко.
Нагадаємо, в Міністерстві охорони здоров’я вважають, що лікарі повинні боротися за пацієнта. Чим більше людей прийде до лікаря, тим більше йому заплатить держава. Це і є принцип “гроші ходять за пацієнтом”, про який постійно говорять у відомстві.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас