Білорусь та Іран домовилися про бартерну угоду "нафта за обладнання" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь та Іран домовилися про бартерну угоду "нафта за обладнання"

Світ
429
Білорусь та Іран домовилися про бартерну угоду “нафта за обладнання”.
Про це повідомляє агентство Mehr.
“Тегеран і Мінськ домовилися про обмін нафти на промислову техніку”, – заявив посол Ірану в Білорусі Мостафа Овейсі на зустрічі послів Ірану з керівниками Фонду ісламської революції Mostazafan.
У травні Овейсі заявляв, що Мінськ і Тегеран ведуть переговори щодо можливих поставок іранської нафти в Білорусь.
Через розбіжності в підходах до визначення ціни російського газу між Росією і Білоруссю в 2016 році виник конфлікт неплатежів. Росія у відповідь скоротила поставки нафти, в зв’язку з чим обсяг її переробки білоруськими НПЗ зменшився майже на 20% – до 18,6 млн тонн.
Тоді ж президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що для заміщення російської нафти Мінськ шукає в інших країнах нафту для переробки на своїх нафтопереробних підприємствах.
“У Венесуелу їдемо добувати нафту, зараз в Канаду поїдемо, в Ірані домовляємося”, – зазначив білоруський лідер.
Пізніше стало відомо, що Іран поставив Білорусі в 2017 році дві партії нафти обсягом 600 і 800 тис. барелів.
Однак поставки нафти з Ірану можуть мати й інше підґрунтя, пише Tut.by. Влада Ірану вживає заходів для пом’якшення американських санкцій, які завдають удару по нафтовій торгівлі і валютних операціях ісламської республіки. Як повідомляють іранські ЗМІ, нещодавно Іран запропонував країнам Африки організувати бартерну торгівлю, обмінюючи іранську нафту на золото.
У програмі “нафта в обмін на товари” зацікавлена ​​і Росія, заявив нещодавно міністр енергетики РФ Олександр Новак, оскільки тим самим “розширюється ринок збуту своєї продукції”.
При цьому міністр підкреслив, що Росія офіційно не купувала і не купує іранську нафту, оскільки “достатньо власної нафти”.
Перший танкер іранської нафти за цим контрактом був відправлений в середині листопада 2017 року. Поставки йшли через структуру Міненерго Росії “Промсырьеимпорт”. Новак тоді заявив, що поставки йдуть не в Росію, а в інші країни, а РФ виступає лише оператором з продажу нафти. Зацікавленість Москви пов’язана з тим, що половина коштів від реалізації нафти йде на закупівлю необхідних Ірану російських товарів.
Євразійський економічний союз і Іран в травні підписали трирічну угоду про вільну торгівлю.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас