Світ вичерпав відновлювані ресурси на 2018 року і з 1 серпня житиме "в борг" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світ вичерпав відновлювані ресурси на 2018 року і з 1 серпня житиме "в борг"

Світ
1959
Країни світу в 2018 році вичерпали обсяг відновлюваних ресурсів, який планета може відтворити за рік, вже до 1 серпня – швидше, ніж будь-коли раніше, тому саме на цю дату в поточному році випадає День екологічного боргу.
Таким чином, залишок року світ буде жити, споживаючи ці ресурси “в кредит”, йдеться в повідомленні Всесвітнього фонду дикої природи (WWF). З кожним роком цей день настає все раніше і раніше: у 2000 році ця межа була пройдена на початку жовтня, в 2013 році – 20 серпня. Наразі людство споживає в середньому в 1,7 рази більше ресурсів, ніж природа в змозі відшкодувати.
Ідею відзначати День екологічного боргу (або Earth Overshoot Day) вперше озвучила Всесвітня мережа екологічного сліду (Global Footprint Network), щоб привернути увагу до проблеми надмірного споживання ресурсів.
У 1961 році, коли був заснований Всесвітній фонд дикої природи, людство використало лише дві третини від річного потенціалу відновлення екологічних ресурсів Землі. Вперше екологічний борг був зафіксований 29 грудня 1970 року, дефіцит ресурсів тоді становив всього два дні.
Якщо жителі міст по всьому світу стануть вдвічі рідше користуватися власним автомобілем і третину шляху замість власного транспорту зроблять на громадському, а дві третини – проїдуть на велосипеді або пройдуть пішки, світ зможе змістити дату, після якої “закінчуються” відновлювані ресурси, на 12 днів.
Один з ключових факторів трансформації навколишнього середовища – виробництво продовольства. При цьому близько 30% всіх вироблених продуктів харчування просто викидається. Якщо скоротити кількість їжі, яка викидається, в два рази, День екологічного боргу зміститься ще на 11 діб.
За рахунок підвищення енергоефективності житлових будівель і промислових підприємств можна виграти не менше трьох тижнів.
Однак одним з найефективніших способів боротьби зі зміною клімату є зниження вуглецевого сліду економіки. Зменшення вуглецевої складової екологічного сліду на 50% могло б відсунути День Екоборгу на 93 дні.
На світовому рівні WWF і Всесвітня мережа екологічного сліду виділяють Катар, Люксембург і ОАЕ. Так, Катар щорічно перевищує екологічну “норму” більш ніж в 9 разів, Люксембург – в 7 разів. “В борг” набагато вище середньосвітового з точки зору екології також живуть США і Канада, Австралія та Швеція, Німеччина і Франція.
У числі небагатьох держав, які майже укладаються в обсяг відновлюваних за рік ресурсів, залишаються Індія і В’єтнам.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас