З автобуса в банк - польські фінансисти розгорнули війну за українських заробітчан — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З автобуса в банк - польські фінансисти розгорнули війну за українських заробітчан

Особисті фінанси
6580
Кількість українців, які виїжджають на заробітки в Польщу, зростає з року в рік. Тільки в 2017 році польська влада видала українцям майже 2 млн. офіційних дозволів на роботу. За даними Міністерства сім’ї, роботи і соцполітики Польщі до кінця 2018 року кількість легально працевлаштованих на польських підприємствах українців зросте до 3 млн. осіб. І це лише офіційні дані.
Тому немає нічого дивного в тому, що відразу кілька польських банків побачили в україно-польському трудовому феномені величезну нішу. І кинулися активно залучати українців на обслуговування. Тільки за минулий рік кількість відкритих іноземцями рахунків у польських банках зросла з 424 тис. до 600 тис. Близько 90% з них належать нашим громадянам.
Безкоштовний вхід
Перш за все, звісно, поляків приваблює колосальний грошовий потік, який генерують українці. У 2017 році різними каналами наші громадяни відправили на батьківщину $3,14 млрд. Ще приблизно стільки ж вони витратили всередині країни.
Тому більшість зацікавлених банків готові надавати українцям базові послуги «в нуль». Вони не беруть плати ні за відкриття рахунку, ні за його супровід, ні за випуск картки і навіть обіцяють безкоштовно переказувати зароблені гроші на батьківщину. А як бонус ще й видають картки місцевих стільникових операторів – до них прив’язують рахунок, тож людина відразу може користуватися мобільним банкінгом. Все, аби «заякорити» клієнта.
Заради цього вони готові навіть доплачувати роботодавцям за те, щоб ті відправляли наших заробітчан відкривати рахунки в «правильному» банку. А, наприклад, BGŻ BNP Paribas і зовсім пропонує вирішити всі клопоти по перенесенню до них поточного рахунку з будь-якого іншого польського банку. Все що потрібно – оформити довіреність на співробітників фінустанови, інші формальності банк бере на себе.
Відкривають відділення і вивчають українську
Щоб завоювати довіру наших громадян, польські роздрібні банки щосили кинулися вивчати українську. Той же BNP Paribas вже запустив повноцінну україномовну версію сайту, відкрив 4 міжнародні відділення, в яких українців обслужать рідною мовою, і переклав українською свій клієнт-банк.
Але аналогічну роботу ведуть і його конкуренти: ING, PKO BP, Pekao S.A. Останній також пропонує свій мобільний додаток, інфолінії і обслуговування українською мовою, а також відкриває мультимовні відділення. Наприклад, з цією метою фінустанова утримує пілотний офіс на Західному автовокзалі у Варшаві, куди прибуває левова частка іноземних робітників, а також відділення в аеропорту. А за відкриття рахунку українцям відразу видають 50 злотих. А, наприклад, Getin bank українізував 15 своїх філій.
Щоб зрозуміти, наскільки загострилася боротьба за українців серед польських банків, відзначимо, що в 2016 році жоден з них не міг похвалитися навіть простеньким буклетом українською мовою. Нині ж 8 великих фінустанов щонайменше пропонують мовну підтримку в кол-центрах.
Такі тенденції автоматично загострили кадровий голод серед польських банків. І хоча загалом по країні, як і в усьому світі, відзначається скорочення кількості відділень і штатних банківських співробітників, фахівці зі знанням української зараз в Польщі у великій пошані. Звичайно, далеко не завжди мова йде про топ-менеджерів, хоча і такі прецеденти є.
Менеджерів з обслуговування клієнтів, операторів кол-центрів, касирів, маркетологів і навіть керівників напрямків зі знанням української та польської охоче приймають на роботу в польських банках. І готові щедро платити – касирам пропонують близько 3500 злотих (25 тис. грн.), а фахівцям і зовсім 4,5-5 тис. злотих (близько 36 тис. грн.).
Гра варта свічок
Втім, інтерес польських банкірів не обмежується виключно касовим обслуговуванням українських заробітчан. Виплата зарплат і залишки на рахунках, ясна річ, цікаві фінансистам, проте вони бачать в наших людях набагато більший потенціал.
Підстав для таких висновків достатньо. В кінці 2017 року польський уряд нарахував у країні понад 128 тис. українців з довгостроковим дозволом на проживання. А за нещодавно опублікованими даними, в 2017 році наші громадяни придбали в Польщі 71 тис. квадратних метрів житла – приблизно 27% від усього обсягу, купленого нерезидентами.
За оцінками ріелторів близько 40% квартир у Польщі українці купують із залученням банківських кредитів. Що не дивно, з огляду на умови фінансування. Польські фінустанови готові кредитувати наших громадян на тих же умовах, що і поляків: 20% авансового платежу, ефективна ставка на рівні 4,5% річних в злотих на термін до 30 років.
Переважно умовами програми користуються люди старше 25-30 років, які встигли обзавестися сім’єю, прийняли остаточне рішення не повертатися в Україну і мають на руках дозвіл на проживання або довгостроковий дозвіл на роботу.
Хоча в кредиті польські банкіри не відмовляють і менш статусним клієнтам. Звісно, найпростішим робітничими професіями позику не видадуть. Але тим, хто регулярно їздить на заробітки, з радістю допоможуть. Адже банкіри добре бачать, що уряд всіляко стимулює приплив трудових мігрантів через катастрофічний дефіцит кадрів. А значить, українцеві, який вже не перший рік працює в Польщі, не відмовлять у продовженні дозволу на роботу.
А якщо мовна інфраструктура до цього готова, пропонують і кредити українцям, які і зовсім ніколи не приїжджали в Польщу на заробітки – потрібно лише підтвердити свої доходи в Україні.
Василь Невмержицький
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас