У Мін'юсті уточнили деталі тимчасового виїзду дитини за кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мін'юсті уточнили деталі тимчасового виїзду дитини за кордон

Особисті фінанси
1282
Заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко розповіла, як згідно з новим законом №8296 щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання, прийнятим 3 липня Верховною Радою України (ВРУ), зміняться правила виїзду дитини віком до 16 років за кордон без згоди другого з батьків.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства юстиції України.
Як зазначається, закон набере чинності 29 серпня.
Так, Глущенко нагадала, що той з батьків, з ким проживає дитина, і не перешкоджає іншому з батьків бачитися з дитиною, зможе виїхати з нею за кордон на термін до місяця без нотаріальної згоди іншого, якщо є рішення суду або органу опіки та піклування, яким підтверджено, що дитина проживає з ним. Таке рішення потрібно буде показати прикордонникам при виїзді.
“Один з батьків, який вивозить дитину, обов’язково повинен повідомити про виїзд рекомендованим листом другого з батьків, в разі наявності інформації про місце проживання другого з батьків, якщо той не ухиляється від сплати аліментів і належним чином виконує батьківські обов’язки”, – зазначила заступник міністра юстиції.
При цьому, відповідно до закону, на термін більше одного місяця можна виїхати без згоди другого з батьків, якщо, по-перше, останній має заборгованість зі сплати аліментів, розмір якої перевищує в сумі сплати аліментів за 4 місяці і 3 місяці, якщо дитина є тяжкохворою або дитиною з інвалідністю (в цьому випадку ще потрібно мати довідку, що підтверджує хворобу або інвалідність), і, по-друге, необхідно пред’явити довідку, видану органом ДВС або приватним виконавцем, про наявність заборгованості по сплаті аліментів (якщо сукупний розмір перевищує суму відповідних платежів за 4 і 3 місяці відповідно).
У всіх інших випадках нотаріально засвідчена згода необхідна.
“При цьому, якщо, наприклад, батько дитини іноземець або не має громадянства та відсутній у пункті пропуску, його нотаріальна згода, як і раніше, не потрібна”, – додала Глущенко.
Разом з тим, якщо немає нотаріально засвідченої згоди батька, а при розлученні питання про визначення місця проживання дитини не вирішувалося, потрібно звернутися в органи опіки та піклування або до суду для отримання рішення про визначення місця проживання дитини.
Глущенко також розповіла, як діяти в разі, якщо один з батьків не дає дозволу на виїзд дитини.
“Також існують випадки, коли один з батьків відмовляється давати згоду на виїзд дитини за кордон терміном понад місяць, при цьому він справно платить аліменти. У такій ситуації один з батьків може отримати одноразовий тимчасовий дозвіл на виїзд малолітньої дитини за межі України без згоди та супроводу батька. Для цього потрібно звернутися в суд. З 29 серпня такі справи будуть розглядати не довше 2 місяців”, – уточнила вона.
Варто також відзначити, що той з батьків, хто проживає окремо від дитини, також має можливість вивезти дитину за кордон (незважаючи на те, на який термін), якщо не має заборгованостей по аліментах і отримав нотаріально засвідчену згоду того з батьків, з ким проживає дитина.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас