В Україні для ромів хочуть полегшити процедури отримання паспорта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні для ромів хочуть полегшити процедури отримання паспорта

Казна та Політика
1243
Державна міграційна служба України ініціює заходи для полегшення процедури отримання паспорта особами ромської національності, які живуть в Україні.
Про це сказала заступник директора Департаменту з питань громадянства, паспортизації та реєстрації Державної міграційної служби України Олена Палієнко.
Вона зазначила, що на сьогоднішній день гострою соціальною проблемою є питання оформлення паспортів особами ромської національності, в основному це пов’язано з відсутністю свідоцтва про народження або його втратою.
За словами Палієнко, в питанні відновлення свідоцтва про народження у разі його втрати ДМСУ та Міністерство юстиції працюють над налагодженням електронної взаємодії – обміну між реєстрами, що усуне причину для відмови в наданні паспорта такій особі.
Вона пояснила, що це дасть ДМСУ можливість робити електронні запити в Мін’юст і отримувати інформацію про те, чи є в реєстрі відповідний запис, чи дійсно документ про народження було видано особі.
Також Палієнко повідомила про позитивні тенденції щодо отримання ромами паспорта громадянина України: в 2014 році паспорт отримали 2428 осіб ромської національності, в 2015 році – 2143, у 2016 році – 1607, у 2017 році – 3222, за перше півріччя 2018 року – 1903.
За її словами, найбільше паспортів отримали в цьому році роми в Закарпатській області – 1151 чоловік, в Одеській – 227, Харківській – 62, Донецькій – 79, Дніпропетровській – 71, Миколаївській – 49, Волинській – 42, інших областях – до 20 осіб.
Палієнко додала, що в місцях масового поселення ромів питання документування вирішується, а «де виїзні їхні поселення, табори, то там вони не мають реєстрації місця проживання».
Вона також зазначила, що в 2010 році були внесені зміни до законодавства, які дають право ромам реєструвати своє місце проживання в соціальних установах і отримувати відповідні свідоцтва, які є підставою для отримання паспорта громадянина України.
Крім того, Палієнко повідомила, що міграційною службою розроблений законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо визнання особою без громадянства. За її словами, метою цього проекту є створення процедури визнання особи особою без громадянства, що дасть таким особам можливість отримати відповідні свідоцтва та за умови проживання на території України в зазначеному статусі більше 2 років вони зможуть отримати посвідку на проживання.
«Міграційною службою проводиться ряд заходів для врегулювання зазначених питань. Це не буде вирішено сьогодні, це не буде вирішено завтра», – сказала Палієнко, але додала, що в цьому напрямку багато робиться вже цього року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас