Олена Манжос: Купівля нерухомості. На що звертати увагу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олена Манжос: Купівля нерухомості. На що звертати увагу

Нерухомість
3127
Купівля житлової нерухомості – крок серйозний. Як будь-який серйозний крок, він пов’язаний з переживаннями і побоюваннями. Вони викликані тим, що середньостатистичний громадянин України або не має досвіду в здійсненні подібних угод, або досвід є дуже незначним.
За даними фахівців ринку нерухомості, кожен українець купує житло в середньому раз на 25 років.
При цьому в процесі здійснення угоди найбільшою небезпекою для покупця є, як не дивно, він сам. Точніше його некомпетентні дії.
Ризики, які можуть очікувати вас при купівлі нерухомості, умовно діляться на дві групи:
• Перша – це навмисні, протиправні, шахрайські дії осіб з боку продавця нерухомості.
• Друга група ризиків – і вони зустрічаються набагато частіше – це некомпетентні дії самих покупців. Часом межують з легковажністю.
Розглянемо першу групу. Зізнаюся, відверті злочини на ринку нерухомості зустрічаються рідко, однак і наслідки від них бувають вкрай важкими.
Як правило, це втрата всієї суми, сплаченої за нерухомість, або значної її частини. Шахраями можуть бути як справжні власники нерухомості або їх представники, так і «липові власники», які не мають до об’єкта нерухомості жодного відношення.
Перші діють за справжніми, однак не завжди законними документами. У документах обов’язково є якийсь нюанс. Він робить вашу покупку дуже ризикованою і ненадійною, оскільки угода може бути визнана судом недійсною і розірвана.
Навіть якщо суд ухвалить повернути покупцеві гроші, фактично ніхто їх повертати не буде. Тобто, натрапивши на таких шахраїв, покупець ризикує втратити і гроші, і нерухомість.
Друга категорія шахраїв діє за підробленими паспортами і документами на нерухомість. Здійснивши угоду з ними, покупець, як правило, нібито «володіє» об’єктом лише до появи справжнього господаря. Вона, як правило, не змушує на себе довго чекати. Ця група шахраїв частіше націлена на отримання завдатку: обманним шляхом отримали гроші – і зникли.
Як не потрапити на гачок?
Існує низка ознак, які свідчать про те, що перед вами саме подібні псевдо-продавці.
Наприклад, вони часто діють за дорученням або взагалі без нього, представляючись приватним посередником або родичем. При цьому господаря побачити не можна в жодному разі. Аргументи – “він в іншій країні”, “в іншому місті”, “дуже сильно зайнятий”, і тому подібні.
У деяких випадках “продавці” просять великий завдаток. На це варто звернути увагу, оскільки сума завдатку більше ніж 2-5% від вартості об’єкта нерухомості, як правило, нічим, крім бажання незаконно заволодіти вашими грошима, не виправдана.
Також варто насторожитися, якщо пакет документів до угоди повністю готовий і їхати до нотаріуса оформляти угоду можна прямо зараз. При звичайній реальній угоді подібна готовність документів зустрічається вкрай рідко. І дуже ймовірно, що шахраї хочуть все провернути швидко, щоб жертва не встигла отямитися.
Важливо пам’ятати: дуже низька, приваблива ціна під приводом терміновості угоди – це перша і найбільш яскрава ознака можливих проблем з документами на нерухомість або самою нерухомістю! Ажіотаж і поспіх створюють навмисне, щоб спонукати до термінової, необдуманої купівлі дешевого, але проблемного житла.
Часто шахраї не хочуть здійснювати угоду через агентство нерухомості. Вам пояснять це приблизно так: “Ми не любимо агентів. Всі агенти – недобросовісні. Вони беруть багато грошей незрозуміло за що. Комісійні невиправдано високі …” і так далі. Насправді зловмисники бояться перевірки історії об’єкта і документів компетентними фахівцями. При цьому документи на руки не дають, навіть якщо ви готові передати задаток.
В інших випадках, коли продавець нерухомості не викликає жодних підозр, ви ризикуєте стати жертвою власної некомпетентності.
Коли продавець і покупець знайшли один одного і готові здійснити угоду, всі шалено раді цьому – ось вона бажана мета, залишилися останні кроки! Однак мало хто замислюється про те, як при скоєнні цих останніх кроків убезпечити себе і грамотно вибудувати взаємини з власником об’єкта.
Тому при самостійному пошуку та придбанні нерухомості скористайтеся наступними рекомендаціями:
1). Не показуйте свій паспорт особам, що представляють продавця, яких ви не знаєте.
2). Не підписуйте – не ознайомившись уважно – жодних договорів, особливо якщо вас переконують, що це лише формальність.
3). Якщо представник продавця представився агентом, вимагайте посвідчення працівника фірми і перевірте дату видачі і термін закінчення дії посвідчення.
4). Якщо виникли будь-які сумніви – зверніться безпосередньо в агентство нерухомості і дізнайтеся, чи працює там такий співробітник. У деяких агентствах нерухомості досить висока плинність кадрів, і частина агентів, будучи звільненими, продовжують прикриватися ім’ям відомої компанії
5). Якщо назва агентства вам ні про що не говорить – проведіть дослідження. Перевірте, чи існує сайт, сторінки в соціальних мережах, відгуки про агентство на тематичних форумах з нерухомості. Зберіть максимум інформації.
6). Обов’язково фіксуйте в письмовому вигляді будь-які суттєві домовленості з продавцем або його представниками: вартість об’єкта, терміни угоди, зняття з реєстрації осіб, які проживають, оплати заборгованостей з комуналки, терміни звільнення об’єкта і надання вам ключів, збереження майна і зовнішнього вигляду об’єкту, що продається, і так далі. Разом з прописаними домовленостями необхідно передбачити і відповідальність продавця за їх порушення.
7). Перейдіть в договорі передачу власнику завдатку (його ще називають забезпечувальним платежем) та відповідальність за порушення умов договору. Якщо у вас немає юридичної освіти, краще зверніться для цього до нотаріуса.
8). Передавайте гроші продавцю тільки в спеціально відведеному для цього приміщенні під час оформлення договору купівлі продажу у нотаріуса. В жодному разі не передавайте гроші третім особам. Нехай це зробить сам власник після прийому і перерахунку грошей, якщо він вважатиме це за необхідне. В цьому випадку вкрай важлива присутність свідків з вашого боку.
9). Якщо для купівлі об’єкту спочатку необхідно повернути, наприклад, борг продавця банку за кредитним договором, то оформляйте передачу цієї суми договором позики. Оформіть погашення боргу і угоду одним днем, бажано запросити нотаріуса прямо в банк.
10). Під час розрахунку з продавцем передбачте грошове забезпечення не виконаних ним на момент угоди зобов’язань. Простіше кажучи – недоплатіть продавцеві певну суму (еквівалент 1000-3000 дол.) і оформіть письмове зобов’язання повернути зазначену суму після виконання власником всіх домовленостей з передачі купленого майна, зняття з реєстраційного обліку проживаючих осіб, оплати заборгованостей з «комуналки». Завжди повертайте зазначену суму тільки після перевірки довідок про відсутність заборгованостей з комунальних служб, прийому майна і передачі вам ключів.
11). Якщо разом з квартирою або будинком продається і інше майно (меблі, техніка, обладнання) – відобразьте це додатковим договором. Складіть опис майна і прикладіть відповідні фото з підписами сторін.
Будьте уважні і розважливі. Тоді процес угоди пройде комфортно, а куплена нерухомість буде радувати вас багато років.
_Олена Манжос, директор компанії «ХАН (Харківське агентство нерухомості)» _
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас