В Україні лише чотири державні шахти приносять прибуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні лише чотири державні шахти приносять прибуток

Енергетика
312
В Україні налічується 102 державні шахти. Поза зоною проведення ООС на Донбасі діють лише 33 шахти, а з них тільки чотири шахти працюють прибутково. Такі дані опублікувала прес-служба Кабінету міністрів України.
При цьому обсяг видобутку вугілля на державних шахтах в 2018 році падає.
«За п’ять місяців поточного року обсяг видобутку склав 1,85 млн тонн. Це на 3,6% менше запланованого і на 7,6% менше відповідного періоду 2017 року», – зазначили в Кабміні.
Разом з тим, вартість продукції зросла більш ніж 30,5% в порівнянні з 2017 роком.
Коментуючи ситуацію, прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що галузь потребує вирішення відразу двох важливих питань – виведення на беззбитковість і проведення модернізації виробництва, яка дозволила б знизити собівартість і підвищити безпеку праці.
«У рамках Міністерства [енергетики та вугільної промисловості] потрібно приймати чіткі, конкретні рішення, які дозволять вивести галузь із кризи. Я проаналізував ситуацію і можу сказати, що це можливо. Нам потрібно забути про стукіт шахтарських касок, коли люди говорять про свою заробітну плату. Повинні чути на видобувних підприємствах шум виробництва», – зазначив глава уряду.
Обсяг бюджетної підтримки шахт щорічно перевищує 1 млрд грн. В середині липня Верховна Рада прийняла зміни до Державного бюджету і дозволила додатково виділити ще 1,4 млрд грн на потреби шахтарів, перш за все в частині погашення зарплатних боргів.
Гройсман вже поставив завдання міністру енергетики та вугільної промисловості Ігорю Насалику. На початку серпня уряд очікує комплексного плану заходів, де були б відображені інвестиційні пропозиції, оцінка ефективності використання наявних ресурсів, плани щодо аудиту.
«Повинні вийти на стабільність у галузі. Завдання поставлене, я буду чекати конкретних доповідей і конкретних результатів», – резюмував прем’єр-міністр.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас