Сергій Мамедов: "Банк несе перед суспільством соціальну відповідальність" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сергій Мамедов: "Банк несе перед суспільством соціальну відповідальність"

Особисті фінанси
53
Голова Правління Глобус Банку про те, як створити успішну модель КСВ і чому це важливо.
В Україні банк часто розглядають як якийсь особливий організм з далекої фінансової сфери, що живе своїм життям і займається виключно грошима. Це не так. Будь-який банк – це невід’ємна частина суспільства, в якому він існує. Перш за все – суспільства людей.
У банку є права і обов’язки, гарантовані та регульовані законом. Але ж не обов’язково робити тільки те, що потрібно. Можна не обмежуватися тим мінімум, який від тебе вимагається, і робити більше. Іноді – набагато більше. Звідси виникло поняття корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) банку перед спільнотою і середовищем (насамперед, соціальним), де він працює. Простіше кажучи, банк не тільки бере, але й віддає.
Особливо актуально це в такому суспільстві, як Україна, де існують серйозні соціальні проблеми, а величезна кількість людей потребує допомоги. Ситуація ще більше загострюється за часів кризи, яких Україна в останні роки пережила кілька. Ці кризи боляче вдарили і по кредитно-фінансовим установам. Проте, очевидно, що банки не скоротили, а лише збільшили свої програми, пов’язані з КСВ. Чому?
КСВ – це вже не форма саморегуляції, як це було раніше. Це обов’язкова частина стратегії розвитку банку, який працює на майбутнє. Без активної взаємодії зі спільнотою воно туманне.
КСВ – це вже не просто метод поліпшення іміджу банку, а його стратегічне рішення стати важливою інтегрованою частиною спільноти. Піар стає вторинним.
КСВ – це частина ризик-менеджменту і системи комплаєнса, які допомагають банку уникнути ризикованих операцій з ризикованими клієнтами. Доброчесність на першому місці.
КСВ – це спосіб створення і розвитку цінностей, які важливі для всіх членів спільноти. Консерватизм і неповороткість відходять у минуле.
Звучить дуже серйозно. Насправді все дуже просто. Спробую розшифрувати на прикладі нашої практики.
Ми часто чуємо, що українській молоді потрібні можливості для розвитку. Будь ласка. Ми беремо на роботу студентів і випускників. Хочете працювати в молодому і перспективному колективі? Приходьте. Ми пропонуємо роботу і можливість вчитися і рости.
Нам кажуть, що діти – наше майбутнє. Але говорити мало. Ми допомагаємо розвивати український спорт. Уже кілька років поспіль ми фінансуємо діяльність Київської шкільної баскетбольної ліги (КШБЛ) і з задоволенням стежимо за успіхами наших майбутніх майклів джорданом і лебронівджеймсів. Замість того, щоб проводити вільний час на вулиці, сотні хлопців і дівчат поспішають на тренування, вчаться взаємодіяти в колективі і перемагати. Переможці та їхні тренери отримують спеціальні грошові призи. У 2018 року ми також налагодили співпрацю з Федерацією баскетболу Києва.
Є діти, яким пощастило менше, ніж іншим. Спільно з фондом “Фонд добрі справи” наш банк постійно допомагає кільком інтернатам. Також з фондом запущено програму “Успішна людина”, завдяки якій особливо обдаровані діти отримують допомогу і стипендії для подальшого розвитку. Додаткові стимули створюють нові можливості. Хочеш більшого? Та ще й можеш? Дерзай. Банк допомагає навчати дітей основ фінансової грамотності та влаштовує для школярів дні відкритих дверей у відділеннях.
Разом з фондом ми допомагаємо збирати гроші на лікування важко хворих дітей. Пожертвувати гроші можна в кожному відділенні банку. У минулому році фонд витратив на ці цілі понад 1 млн. гривень.
Ми вважаємо, що в Україні має існувати реальна, а не декларативна рівноправність. Для нас це не новомодні віяння і вимоги, а реальність.
Сьогодні багато кредитно-фінансових установи дуже активно працюють в цьому напрямку, приділяючи все більше уваги різним ініціативам – від соціальних до екологічних. Банки і банкіри не живуть на Місяці.
Корпоративна соціальна відповідальність для банківського бізнесу – це питання відповідності запитам людей і новим цінностям суспільства, які визначають наш майбутній розвиток. Наше завдання – спільними зусиллями робити наше суспільство кращим.
Читайте оригінал на порталі maanimo
За матеріалами:
Глобус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас