Ескалація торговельних конфліктів може сповільнити зростання світової економіки - Fitch — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ескалація торговельних конфліктів може сповільнити зростання світової економіки - Fitch

Світ
130
Ескалація торговельних конфліктів може призвести до зниження темпів зростання світового ВВП в 2019 році на 0,4 процентного пункту, з 3,2% до 2,8%, попереджає міжнародне рейтингове агентство Fitch.
Як вказано в прес-релізі Fitch, мова йде про негативний сценарій, при якому США вводять 25%-ве мито на імпорт автомобілів і додаткові мита на ввезення товарів з Китаю на суму $400 млрд на рік, торговельні партнери Штатів дадуть симетричну відповідь, а Північноамериканську Угоду про вільну торгівлю (NAFTA) буде розірвано.
При такому сценарії насамперед зростуть ціни на імпортовану продукцію, що збільшить витрати компаній і скоротить реальні доходи населення. Довіра бізнесу до економіки впаде, як і фондові індекси, що негативно вплине на розмір інвестицій і скоротить споживання через так званий “ефект багатства” (при підвищенні цін вартість таких елементів багатства, як акції, облігації, термінові активи (касові залишки), падає, і населення, що володіє ними, бідніє, в результаті чого скорочується сукупний попит – ІФ).
У довгостроковій перспективі такі події призведуть до сповільнення зростання продуктивності праці, обсяг експорту зменшиться, при цьому негативні наслідки відчують на собі не тільки країни, яких торкнуться мита, а й інші держави.
Від торговельних воєн найбільше постраждають США, Канада і Мексика, пишуть експерти Fitch. У США і Канаді темпи зростання економіки в наступному році можуть скоротитися на 0,7 п.п. в порівнянні з поточними прогнозами, в Мексиці показник може впасти на 1,5 п.п.
У США сповільниться також і інфляція, і Федеральній резервній системі (ФРС) доведеться призупинити підвищення ставки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас