Що в Україні буде з цінами на автогаз і чим завершиться розслідування АМКУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що в Україні буде з цінами на автогаз і чим завершиться розслідування АМКУ

Енергетика
1789
Ситуація з цінами на заправках викликає все більше занепокоєння у українців, які витратилися на газобалонне обладнання, і сподівалися зекономити на скраплому газі. Протягом місяця ціни на нього зросли більш ніж на 5%: якщо в 20-х числах червня він коштував ще 13,20 грн/літр, то до вчорашнього подорожчав вже до 14,01/літр.
І це дуже відчувається, оскільки попит на автогаз просто колосальний. Його зараз ллють стільки ж, скільки і бензину. Що пов’язано це з низькою купівельною спроможністю населення, яке через високу ціну бензину шукає йому альтернативу, через це скраплений газ вже охрестили соціальним видом палива.
Можливо, тому Антимонопольний комітет оперативно відреагував на перші цінові скарги – уже почав з’ясовувати причини подорожчання автогазу. Але поки не говорить про зловживання та картельну змову.
«Тенденцію зростання цін на скраплений газ спостерігаємо. Є думка, що первинно ціни зросли на опті. В даний момент ми розіслали запити оптовикам, а також в ДФС і Держстат, щоб подивитися на імпорт. Говорити про змову поки зарано. Зараз вивчаємо ринок, поки без залучення роздрібних мереж», – повідомили UBR.ua в АМКУ.
Картельна змова?
Зазвичай про це говорять в першу чергу – що на ціни могли вплинути штучні або неекономічні чинники. Таке у нас в країні трапляється: то склади з імпортом простоюють на кордоні довше звичайного, то силовики зупиняють поставки за підозрою у фінансуванні тероризму, в результаті чого пропозиція палива падає, а ціни ростуть.
Правда, цього разу експерти подібні версії відкидають. «Сьогодні на ринку нафтопродуктів, на ринку скрапленого газу дуже жорстка конкуренція, хоча і сумлінна. Автогаз відрізняється від інших нафтопродуктів тим, що його не можна набадяжити. Там йде співвідношення пропану і бутану: взимку більше пропану, влітку – бутану. Тому я особисто не бачу ні безголовості державних органів, ні змов. Так буває. У якийсь період часу завжди відбувається ціновий підйом і падіння», – запевнив UBR.ua президент Асоціації ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук.
Хоча і визнав перегини і недоліки в минулому. «У 2017 році дійсно були спекулятивні рухи, і це мало підтвердження: ціна на зовнішньому ринку не зростала, а в Україні піднімалася через те, що був порушений графік поставок», – сказав Косянчук.
З ним згоден директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. Він також не бачить спроби маніпуляцій на газовому ринку.
«У нас ринок скрапленого газу сильно волатильний, коли відбуваються обмеження фізичних поставок в Україну, оскільки ринок дуже сильно залежить від імпорту, відсотків на 60-70. Я не бачив останнім часом повідомлень, що хтось із силових структур, як це було раніше, намагався припинити поставки скрапленого газу або створювати якісь інші формальні або неформальні проблеми, щоб це призводило до різкого зростання цін», – розповів Марунич.
Дорожчає імпорт
Причиною подорожчання експерти називають зростання цін на скраплений газ в світі. З огляду на те, що Україна сильно залежить від імпорту, то і внутрішній виробник формує свої відпускні ціни споживачам в залежності від імпортного паритету. Іншими словами, зростання цін на скраплений газ на внутрішньому ринку визначається зростанням цін на цей вид енергоносіїв у світі.
Складна ситуація в країнах-експортерах, ігри спекулянтів на фондових біржах – все це впливає на зростання ціни. Тому вартість автогазу на оптовому ринку за місяць зросла з 22900 грн/тонна до 24460 грн/тонна.
В Україні ще проблеми з тим, що у нас катастрофічно не вистачає інфраструктури для зберігання. Тому великих запасів, куплених за старими цінами, які б зіграли роль компенсатора світовому подорожчанню, в Україні немає, і ресурс продається практично «з коліс». Ростуть розцінки на скраплений газ у світі – вони відразу ж піднімаються і в нашій країні. Власне, на цей же факт звернув увагу і АМКУ, і цей висновок цілком може виявитися остаточним.
За останній тиждень тренд на зростання ціни скрапленого газу, що сформувався в попередній місяць, зберігся. І цей факт засмучує не тільки споживачів, але і трейдерів. Хоча експерти і запевняють, що подорожчання не безмежне.
Адже зростання ціни на газ має свою межу і прив’язане до вартості бензину А-95, яка на сьогодні є стабільною. При збереженні поточного тренду (за умови збереження ціни на бензин), вартість скрапленого газу не перевищить 14,50 грн за літр, яка, напевно, і стане ціною на серпень-вересень. З огляду на те, що зараз високий сезон, і автогазу споживають багато, такий цінник може простояти до кінця першого осіннього місяця.
Олексій Єрмоленко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас