Суд постановив, що громада Києва не повинна відповідати за борги компанії Ахметова перед "Нафтогазом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд постановив, що громада Києва не повинна відповідати за борги компанії Ахметова перед "Нафтогазом"

2059
Господарський суд Києва не задовольнив заяву енергокомпанії «Київенерго» про заміну боржника на комунальне підприємство «Київтеплоенерго» у справі про заборгованість за газ перед Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України».
Відповідне рішення суд ухвалив 19 липня.
Ні «Київтеплоенерго», ні територіальна громада Києва не повинні відповідати за борги «Київенерго» перед «Нафтогазом», – оголосив рішення суддя Роман Бойко. На думку суду, частина 3 статті 22 закону україни «Про теплопостачання» в частині правовідносин, в яких кінцевим власником попереднього і нового користувача теплових мереж є різні особи, суперечить статтям 13, 41, 61 Конституції України.
Відповідно, суд не застосував статтю 22 закону україни «Про теплопостачання» до цих правовідносин. Це рішення суду може бути оскаржене в апеляційному суді. В ході судового засідання юристи «Нафтогазу» і «Київенерго», посилаючись на статтю 22 закону україни «Про теплопостачання», стверджували, що комунальна компанія «Київтеплоенерго», до якої перейшли теплові активи столиці від «Київенерго», є правонаступником боргів «Київенерго».
Юристи ж «Київтеплоенерго» відзначали, що ця стаття не може бути застосована у цьому випадку, оскільки «Київенерго» володіло тепловими мережами столиці за договором, на що стаття закону не поширюється. Після закінчення засідання суду юрист «Київтеплоенерго» Ніна Саломенко зазначила, що це рішення суду стосується виконавчого провадження про частину заборгованості «Київенерго» перед «Нафтогазом», в якому «Київенерго» хотіло замінити боржника на «Київтеплоенерго». Водночас це рішення є важливим для поточних судових розглядів між містом і «Нафтогазом».

Довідка Finance.ua

  • З 1 травня теплові мережі і котельні столиці перейшли від «Київенерго» в управління комунального підприємства «Київтеплоенерго».
  • 22 травня влада Києва повідомила, що «Нафтогаз» відмовляється укладати договір на постачання газу з «Київтеплоенерго» через борги попереднього оператора «Київенерго» (загальна сума заборгованості складає близько 5 млрд грн).
  • У відповідь на це 23 травня на засіданні Київради було ухвалено рішення, згідно з яким боргові зобов’язання «Київенерго» не підлягають передачі «Київтеплоенерго».
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас