Вадим Іосуб: Bloomberg і успіхи гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Іосуб: Bloomberg і успіхи гривні

Валюта
1283
Bloomberg стверджує, що гривня стала найсильнішою валютою на пострадянському просторі. При цьому вперше за п’ять років рубль показав у першому півріччі найгіршу динаміку серед 11 валют колишнього СРСР. Тож чи так все райдужно у нашої валюти?
На початку липня агентство Bloomberg опублікувало статтю, присвячену валютам країн колишнього СРСР.
Порівнюючи, як змінився курс долара до цих валют з кінця минулого року до початку червня, агентство констатувало: найсильнішою валютою регіону за цей період виявилася українська гривня, що закріпилася до долара за цей період на 7,14%.
Серед інших лідерів зростання – грузинський ларі (+ 6,10%), молдавський лей (+ 1,69%) і киргизький сом (+ 1,41%). Найслабшою валютою з розглянутих виявився російський рубль (- 8,64%), крім нього помітно ослабли таджицький сомоні (- 3,70%) і казахстанський тенге (- 2,55%). Інші валюти змінилися до долара з початку року менш ніж на 1%.
Основною причиною слабкості російської валюти є американські санкції, введені проти Росії в квітні. За розрахунками Банку Росії, без них рубль був би зараз як мінімум на 4% дорожчий. Крім того, Росія має найбільш розвинений фінансовий ринок у регіоні.
Крім очевидних плюсів це означає, коли глобальні інвестори втрачають апетит до ризику і йдуть з ринків, що розвиваються, найбільш боляче це б’є по тих країнах, де більше гарячого спекулятивного іноземного капіталу.
На стороні української гривні грали високі реальні процентні ставки (номінальні ставки, скориговані на інфляцію). В Україні вони виявилися вищими, ніж в Росії, хоча і менше, ніж в Білорусі. Але Білоруському рублю завадила занадто висока орієнтація білоруської економіки на російську.
У білоруському валютному кошику, до якого входять долар, євро і російський рубль, частка останнього становить 50%.
Важливо, що нинішня стабільність гривні не штучна, не рукотворна. Ні НБУ, ні Кабмін не встановлюють курс «руками», не втручаються в ринкові тренди.
Нацбанк може час від часу лише згладжувати сильні коливання, сильні відхилення курсу в один чи інший бік.
При цьому регулятор залишається з початку року чистим покупцем валюти, тобто купує її на міжбанку більше, ніж продає.
По-перше, це дозволяє поповнювати міжнародні активи, а по-друге, означає, що теоретично, без купівель валюти НБУ, долар був би ще дешевшим відносно гривні.
Але перспективи гривні не такі вже й безхмарні. Багато в чому вони пов’язані з перспективами отримання двох траншів кредиту МВФ до кінця року на суму близько $2 млрд.
Отримання цих грошей, в свою чергу, пов’язано з необхідністю внести зміни до прийнятого нещодавно закону про Антикорупційний суд, і вирішити питання з тарифами на газ для населення.
Одночасно з цим, на стороні гривні грає непогана зовнішня кон’юнктура, прийнятні світові ціни на чорні метали та аграрну продукцію.
А прийняте нещодавно регулятором рішення підняти ключову ставку з 17% до 17,5% за інших рівних умов додасть гривні додаткові сили.
Найближча перспектива гривні досить сприятлива. Все говорить про стабільність курсу поблизу поточних рівнів.
Курс долара на міжбанку до кінця липня навряд чи покине діапазон 26,0-26,5 грн. До кінця літа коридор можливих коливань «американця» трохи ширший, 25,5-27,0 грн.
Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас