НБУ переглянув порядок обліку банківських доходів, що реінвестуються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ переглянув порядок обліку банківських доходів, що реінвестуються

Казна та Політика
173
Національний банк України (НБУ) змінив порядок обліку банківських доходів, що реінвестуються, в статистиці за прямими іноземними інвестиціями (ПІІ), відповідно переглянувши статдані по зовнішньому сектору за 2017 рік.
Як повідомляється на веб-сайті НБУ, чистий дохід банків з прямими інвестиціями від операційної діяльності, з урахуванням частки участі прямого іноземного інвестора в капіталі, був перенесений зі статті “реінвестовані доходи” в рахунку поточних операцій до відповідної статті в фінансовому рахунку.
При цьому реінвестовані доходи не включають реалізовані і нереалізовані холдингові прибутки або збитки і відрахування в резерви.
За даними НБУ, перегляд не мав істотного впливу на показники зовнішньої стійкості: дефіцит поточного рахунку за 2017 рік розширився до $2,4 млрд з $2 млрд, або до 2,2% ВВП з 1,9% ВВП. При цьому операція була дзеркально відображена в фінансовому рахунку, де показник ПІІ збільшився до $2,8 млрд з $2,4 млрд. У результаті сальдо зведеного платіжного балансу за минулий рік залишилося незмінним.
Центробанк також планує переглянути спільно з Державною службою статистики облік реінвестованих доходів підприємств реального сектора і інтегрувати їх у статистику зовнішнього сектора.
Крім цього, НБУ з першого кварталу 2018 року розпочав надавати Держстату дані про ПІІ банківського сектора для подальшого відображення в загальній статистиці щодо ПІІ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас