Ша Алі Хан: досвід України в сфері аудиту та фінансової звітності відрізняється від досвіду багатьох країн ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ша Алі Хан: досвід України в сфері аудиту та фінансової звітності відрізняється від досвіду багатьох країн ЄС

Казна та Політика
428
Нещодавно в Києві відбулася зустріч міжнародного рівня представників АССА (The Association of Chartered Certified Accountants, Великобританія) і Міністерства фінансів України.
Після зустрічі директор АССА з регуляторного розвитку Ша Алі Хан, фахівець з 27-річним досвідом роботи в сфері аудиту, поспілкувався з Finance.ua і розповів, як Україна може застосувати у своїй практиці вдалий досвід Великобританії в сфері реформування системи аудиту відповідно до норм ЄС.
Розкажіть, якою була система аудиту в Великобританії до впровадження глобальних реформ?
- До того, як в 80-х роках були прийняті перші документи ЄС в сфері аудиту, аудиторська діяльність у Великобританії регулювалася досить просто.
У той час аудиторська діяльність визначалася законом про акціонерні товариства, який вимагав від компаній призначення аудиторів, які були членами одного з вищих органів бухгалтерського обліку Великобританії, таких як АССА.
Саме ці аудитори мали право здійснювати свою роботу, маючи при цьому відповідні повноваження.
Коли почала змінюватися система аудиту та з яких кроків?
- Перші зміни в аудиторській сфері Великобританія відчула в 1989 році, коли стала чинною перша Директива ЄС з вимогою обов’язкового аудиторського регулювання і перевірки аудиторських фірм. За нею йшли Директиви ЄС 2006 і 2014 років.
Найважливішою зміною, введеною у 2006 році, була вимога громадського контролю або нагляду над аудиторською діяльністю.
Причому це мав бути ретельний контроль, адже його вага для суспільства була дуже значущою.
Одним з ключових моментів був розгляд скарг, які стосувалися проведення таких перевірок організацій публічного інтересу, і відповідно – забезпечення якості такого аудиту. Ці дві функції і лягли в основу роботи Ради громадського нагляду в Великобританії – FRC (Financial Reporting Council).
Розкажіть докладніше про Директиви 2006 і 2014 років. У чому їх відмінність?
- Змін небагато, але найбільш помітною стало те, що професійним органам, таким як палати аудиторів, більше не можна було проводити аудит підприємств громадського інтересу.
Також аудиторам більше не дозволялося бути складі ради органу, який несе головну відповідальність за регулювання аудиту на національному рівні.
В результаті багато органів громадського нагляду ЄС, в тому числі урядові міністерства, тепер змушені самі проводити аудиторські перевірки.
Директива ЄС 2014 року структурована по перерахуванню змін і поправок до Директиви 2006 року. Нова Директива дозволяє визначити кілька органів, які згодом можуть мати повноваження регулювання аудиторської діяльності.
Наприклад, британці вирішили покласти всю відповідальність на один орган – FRC. У свою чергу, FRC уклала контракти ще з чотирма організаціям, куди також входить і АССА, яким може делегувати виконання конкретних функцій, щоб розвантажити себе.
Довідка Finance.ua:
Ша Алі Хан – екс-практикуючий аудитор, який доклаі руку до успішних реформ у багатьох країнах світу, зокрема, в Польщі, Казахстані, на Кіпрі, а також був неодноразово долучений до реалізації різних проектів у сфері аудиту в Великобританії.
Як уряд Великобританії вводив в дію директиви ЄС?
- Уряд Великобританії і Рада громадського нагляду (FRC) прийняли рішення ввести в дію положення останньої виданої Директиви ЄС не через законодавчу базу, а використовуючи обов’язкові законодавчі інструменти.
Це дозволяє державним органам і міністерствам без подальшого затвердження парламентом самостійно визначити, що це будуть за інструменти: підзаконні акти, положення яких щось інше.
На сьогодні у Великобританії відповідно до Директиви 2014 року всі підприємства громадського інтересу підпадають під інспекцію єдиного компетентного органу, якому дозволено регулювати аудиторську діяльність – FRC. Також FRC розслідує скарги, пов’язані з дисциплінарними порушеннями при проведенні аудиту.
А які кроки, на вашу думку, варто зробити Україні, щоб ближче підійти до реформ системи аудиту?
- Досвід України в сфері аудиту та фінансової звітності відрізняється від досвіду багатьох країн ЄС.
В Україні, наприклад, немає єдиного аудиторського органу, який би контролював процеси фінансової звітності.
У зв’язку з цим, одним з головних питань для України стоїть прийняття на законодавчому рівні нормативних документів і законних актів, подібних до тих, які були прийняті в Великобританії.
Також дуже важливим є формування і прозоре функціонування нового органу громадського нагляду.
Маючи багаторічний досвід роботи в сфері аудиту, фінансів і менеджменту, АССА готова допомогти Україні виробити ефективний механізм впровадження в українську аудиторську систему директив ЄС – законодавчих актів в сфері аудиту та фінансової звітності, що дозволить поліпшити національне фінансово-аудиторське законодавство країни і ще більше наблизить Україну до членства в ЄС.
Ша Алі Хан: досвід України в сфері аудиту та фінансової звітності відрізняється від досвіду багатьох країн ЄС
Про які спільні дії з реформування аудиторської системи в Україні ви домовилися з нашим Міністерством фінансів?
- Зустріч була продуктивною і, сподіваюся, корисною для Міністерства фінансів України. Команда АССА готова вже в кінці 2018 року приступити до роботи, і на конкретному прикладі показати повний цикл якісного механізму проведення аудиту – для початку можна взяти невелике підприємство.
Таким чином, ми зможемо показати представникам України, як працює механізм аудиту в цілому, і поділитися підходами і практикою, які ми використовуємо в АССА.
Що б ви хотіли порадити в Україні тим, хто бажає працювати за міжнародними стандартами аудиту?
 - Перше, що я раджу всім, хто хоче працювати за міжнародними стандартами аудиту відповідно до Директив ЄС – це забезпечити персонал необхідною кваліфікацією. Мабуть, це основне.
Хочу сказати, що за останні 15 років ми надавали подібні послуги близько 20 організаціям. Сподіваюся, що допоможемо і Україні в становленні сильної аудиторської системи.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас