Що відбувається на ринку споживчого кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що відбувається на ринку споживчого кредитування

Особисті фінанси
618
Дмитро Замотаєв, начальник Департаменту роздрібного бізнесу Глобус Банку розповідає про стан ринку споживчого кредитування в Україні.
Споживче кредитування є першим сегментом, на який звертають увагу банки в посткризовий період. Основні причини дві — високий попит на такого роду кредити і відносно високий рівень прибутковості. Зараз ми спостерігаємо активізацію гравців на цьому ринку, що переживає підйом за рахунок зростання номінальних доходів населення в останні роки. Так, реальний дохід населення в 2017 році виріс на 7,4% в порівнянні зі зростанням на 2% у 2016 році. Основна причина – збільшення номінальної заробітної плати на 37% і реальної — на 19%.
У минулому році обсяг кредитування фізосіб зріс на 40%.
За 2017 рік портфель споживчих кредитів зріс на 24,5 млрд. грн., у той час як в 2016 році розмір портфеля споживчих кредитів залишався практично без змін. Банки активно пропонують населенню бланкові кредити на невеликі суми (до 50 тис. грн.) з ефективною ставкою близько 40-50%.
При цьому, за оцінками НБУ, сьогодні вплив кредитування населення на зростання споживання дуже незначний. Тому не дивно, що за рівнем проникнення кредитів фізичним особам Україна знаходиться на одному з останніх місць в Європі – співвідношення кредитів до ВВП становить лише 3,6%.
Зараз банківські кредити не створюють істотних ризиків прискорення інфляції або збільшення дефіциту платіжного балансу. Але за оцінками НБУ, в найближчі роки очікується істотне збільшення темпів приросту споживчого кредитування що може мати негативний макроекономічний ефект для України. Відповідно, регулятор візьме цей сегмент кредитування під свій особливий контроль для оперативного реагування в разі прояву негативних тенденцій.
До кінця 2018 року банківське кредитування і далі буде концентруватися в сегменті споживчих кредитів. Очікується, що за підсумками поточного року приріст портфеля перевищить показники попереднього року і складе близько 50%.
Читайте матеріал повністю на сайті www.maanimo.com
За матеріалами:
Глобус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас