Робот-тарган HAMR навчився плавати і ходити під водою (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Робот-тарган HAMR навчився плавати і ходити під водою (відео)

Технології&Авто
457
Крім людиноподібних роботів, вчені також займаються розробкою крихітних роботів, створених схожими на комах.
Проект під назвою HAMR (Harvard Ambulatory Microbot) з’явився в 2013 році. Спочатку «тарган» міг рухатися тільки по твердій рівній поверхні, однак в останній своїй модифікації вчені обладнали робота спеціальними подушечками для лап, завдяки чому він навчився триматися на воді. Поверхневий натяг дозволяє HAMR рухатися, і вирішальну роль в цьому відіграють його крихітний розмір (4,4 см) і вага (1,65 г). При цьому тарган може переносити на собі невелику додаткову вагу до 1,44 м
На кожній подушечці розташовані по парі асиметричних закрилків, за допомогою яких робот пересувається. Якщо необхідно пірнути, HAMR пускає електричний струм, долаючи таким чином силу поверхневого натягу. Під водою тарган також відчуває себе цілком упевнено завдяки водонепроникному покриттю з екологічно чистого полімеру під назвою парилен.
Щоб вирішити проблему виринання, під час якого роботу доводиться знову боротися з поверхневим натягом, вченим довелося посилити рух на передніх лапах. Це збільшило його вантажопідйомність і перерозподілило силу тертя, коли він піднімається з води.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас