У ЄС великий банк звинуватили у відмиванні 7 млрд євро для Кремля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ЄС великий банк звинуватили у відмиванні 7 млрд євро для Кремля

Кримінал
1058
Найбільший банк Данії Danske Bank відмив 7 мільярдів євро з Росії.
Справа, пов’язана з вбивством російського юриста Сергія Магнітського, ставить данські фінансові органи в скрутне становище, оскільки вони отримали цю інформацію ще п’ять років тому, але так нічого і не зробили з проблемою брудних грошей, пише EUObserver.
Зокрема, банк провів понад 43 тисяч операцій, пов’язаних з російськими “порожніми” компаніями, зареєстрованими в карибських офшорах. Гроші виводилися з Росії через естонське відділення Danske Bank з 2007 по 2015 рік.
Велика частина коштів була витрачена на дорогу нерухомість, автомобілі і дорогоцінне каміння.
Всі компанії, про які йде мова (серед них Diamonds Forever International, Castlefront і Megacom Transit), пов’язані з шахрайством в Росії, за викриття якого був убитий Магнітський.
Зокрема, в 2007 році російські чиновники, начальники служб безпеки і ватажки мафії розтратили 200 мільйонів євро з податкової системи РФ.
“Ми виявили 20 рахунків у Danske Bank, пов’язаних з переказом коштів з тих 200 мільйонів євро”, – повідомив колишній роботодавець російського юриста Білл Броудер, назвавши ці кошти з Росії “кривавими грошима”.
Броудер зазначив, що вивчав слід брудних грошей протягом останніх дев’яти років, що призвело до розслідування в 15 країнах, включаючи Кіпр, Францію, Іспанію, Швейцарію, Великобританію і США, однак не Данію.
За його словами, цей грошовий слід привів до вищих ешелонів Кремля, в тому числі до особистих друзів російського президента Володимира Путіна.
При цьому данський експерт з шахрайства Якоб Деденрот Бернхофт назвав відмиті російські гроші “астрономічною сумою”.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас