Гройсман запропонував МВФ компроміс щодо цін на газ - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гройсман запропонував МВФ компроміс щодо цін на газ - ЗМІ

Енергетика
3548
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запропонував Міжнародному валютному фонду черговий варіант досягнення компромісу в переговорах про ціни на газ.
Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на джерело, близьке до українського уряду.
“В уряді зараз чекають реакції МВФ на цей варіант. На думку експертів, якщо в результаті вдасться досягти компромісу, то це буде перемога завдяки жорсткій принциповій переговорній позиції прем’єра і гнучкості в пошуку варіантів її реалізації”, – сказав співрозмовник.
Він нагадав, що з липня 2017 року Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може скласти від 30 до 60%, в зв’язку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як прем’єр вважає таке різке підвищення невиправданим.
Джерело зазначило, що за цей час українська сторона запропонувала МВФ вже не менше восьми варіантів зміни формули ціни на газ, в основі яких дотримання узгоджених з Фондом принципів.
“Але в тих випадках, які пропонуються урядом, враховується те, що рівень підвищення ціни, на якому наполягає МВФ, непідйомний для звичайних громадян”, – підкреслив співрозмовник агентства.
За його словами, в уряді погоджувались обговорювати незначне поквартальне підвищення ціни на газ, яке не сильно відбилося б на платіжках громадян, а для найменш забезпечених було б взагалі невідчутним через механізм субсидій.
Також пропонувалося зрівняти ціну газу для населення і промисловості, але населенню встановити так звану пільгову ціну на певний соціальний обсяг споживання газу або дати відстрочку підвищення ціни, сказало джерело.
Співрозмовник додав, що серед хороших варіантів була також пропозиція відняти ціну транспортування газу і в ціноутворенні українського газу орієнтуватися на Hub0, а Hub+ застосовувати тільки для імпортного газу.
“Однак МВФ не погоджується на жоден з цих варіантів і продовжує виставляти Україні ультиматум: або підняття ціни на газ, або відмова від надання чергового траншу, який потрібен, в першу чергу, для забезпечення своєчасного погашення зовнішніх боргів. Але водночас відмова від обслуговування зовнішнього боргу загрожує для України підривом міжнародної репутації і відчутною економічною кризою”, – констатував співрозмовник.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас