Богдан Яблонський: про Bitcoin і спадщину для котів (частина 1) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Богдан Яблонський: про Bitcoin і спадщину для котів (частина 1)

Особисті фінанси
968
Правила, за якими люди успадковують майно, придумали ще тисячі років тому в Стародавньому Римі. Як не дивно, але саме вони лежать в основі законів, якими ми й зараз користуємося.
Щоправда, користуємося частіше саме тим, чим і римляни, хоча є безліч всього нового, цікавого і корисного…
Bitcoin онукам?
За загальним правилом, до складу спадщини входять усі права спадкодавця, що належали йому на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.
Якщо дотримуватися думки, що криптовалюти є особливою формою реалізації права вимоги їх «держателя» на отримання матеріального еквіваленту, то все сходиться.
Спадкоємець, який володіє необхідними засобами доступу до гаманця і криптовалюти, зможе скористатися усіма відповідними правами спадкодавця. Але не було б спадкове право правом, якщо б все було так просто.
Справа в тому, що вся перевага спадкування саме в тому і полягає, що спадкоємець отримує можливість отримувати користь з успадкованого без додаткових інструментів.
Простіше кажучи – сам факт правильного оформлення спадщини дає можливість володіти, користуватися і розпоряджатися майном померлого. І якщо на шляху реалізації цих прав виникають перешкоди, то завжди існує можливість їх подолання шляхом звернення до суду.
У випадку з криптовалютами вкрай неймовірним видається перспектива отримання рішення суду, за допомогою якого хтось буде зобов’язаний розкрити інформацію про засоби доступу спадкодавця до його «активів».
Принаймні, в межах українських просторів подібні спроби поки що будуть приречені на невдачу. Такий висновок буде актуальним доти, доки не визначиться правовий статус криптовалют – що це, гроші, право вимоги, немайнові права або щось інше?
Тому на даний час найбільш раціональною представляється порада: зберігайте гроші в ощадних касах, якщо хочете, щоб ними могли користуватися спадкоємці.
Доля бізнесу
Ще одним каменем спотикання донедавна було питання про можливість успадкування частки в бізнесі. Цивільний кодекс з цього приводу встановлює правило, згідно з яким до складу спадщини не входять деякі «приємності».
Мова йде про особисті немайнові права (наприклад, право на ім’я, на зображення тощо), право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, право на аліменти, а також про право на участь у товариствах та на членство в об’єднаннях громадян, якщо інше не передбачено їх статутом чи законом.
У нинішньому році ця проблема вирішена, і тепер спадкоємець учасника ТОВ автоматично стає учасником бізнесу шляхом подання заяви про вступ до товариства без згоди інших учасників.
Попутно вирішена й інша проблема. Вона полягала в тому, що діяльність зборів учасників була паралізована, якщо частка померлого становила в бізнесі 50% і більше, а рівень інтересу його спадкоємців до участі в товаристві вперто не виходив за нульову позначку.
В такому разі ні зборів не можна було провести, ні директора поміняти, ні навіть закрити бізнес.
Відтепер, учасники можуть виключити померлого з товариства своїми голосами, якщо розмір його частки становить менше ніж 50%, а спадкоємці не заявилися протягом року з моменту відкриття спадщини.
Якщо частка спадкодавця дорівнює або перевищує зазначений поріг, то після закінчення зазначеного періоду і за відсутності заяв спадкоємців фірму можна ліквідувати без голосів померлого.
Таким чином, проблема власників бізнесу на даний момент вирішена на законодавчому рівні.
Зрозуміло, що наступним етапом є тільки відповідальне ставлення спадкодавців до долі свого бізнесу. Своєчасне інформування тих, кому хочеться залишити його у спадок, як про наявність компанії, так і про партнерів – непоганий заділ для вирішення питання в майбутньому.
Проблеми у спадок
Загальноприйнято вважати, що спадкування – це завжди благо. У тому сенсі, що спадкоємець отримує бонус у вигляді якихось матеріальних цінностей.
Реальність натомість така, що в спадкову масу включаються не тільки права, а й обов’язки спадкодавця.
Наприклад, успадкувавши квартиру, куплену в кредит, можна успадкувати і обов’язок виплачувати цей кредит, якщо він не був погашений за життя спадкодавця.
Або, наприклад, отримавши автомобіль, спадкоємець може виявитися зобов’язаним відшкодовувати шкоду, заподіяну в результаті участі даного авто в ДТП, скоєному попереднім власником, якщо це зафіксовано рішенням суду.
Безумовно, закон намагається збалансувати цю ситуацію, обмежуючи обов’язок спадкоємця вартістю успадкованого.
Щоправда, балансувати доведеться вже згодом – після успадкування проблем.
Тому, приймаючи спадщину, дуже корисною може виявитися перевірка майна спадкодавця на предмет подібних обтяжень.
Не виключено, що більш розумною в подібних ситуаціях може виявитися відмова від спадщини, яка одночасно буде і звільняти від виконання обов’язків спадкодавця.
Богдан Яблонський, адвокат, керуючий партнер Групи компаній «V. I. P. Consulting»
P. s. У наступній частині читайте: як зробити так, щоб банк віддав гроші спадкоємцям не через півроку, або що таке секретний заповіт. А також як зробити спадкоємцем улюблену кішку. І це – не жарт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас