Максим Пархоменко: "соціальні" гроші від держави — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: "соціальні" гроші від держави

Особисті фінанси
480
У державний бюджет України на поточний рік для підтримки програм із соціального захисту заплановано виділення суми в обсязі 260 млрд гривень.
З урахуванням загального обсягу бюджету і його видаткової частини на рівні в 1,199 трлн гривень сума є немаленькою. У загальних витратах “соціалка” займає близько 22%.
Сама соціальна допомога поділяється на кілька великих груп.
Найбільша стаття з них – це дотації на виплату пенсій, вона з’їдає з наших 260 млрд близько 141 млрд гривень. А це більше половини соціальних витрат!
Другими за масштабом йдуть виплати соціальної допомоги сім’ям – 57 млрд гривень. Дана допомога орієнтована на дітей-інвалідів, дітей сиріт, малозабезпечених та багатодітних сімей.
Великі дотації припадають і на виплату житлових субсидій. За своїм обсягом ця трата порівнянна з річним бюджетом Міністерства оборони України.
На цьому тлі краплею в морі здаються дотації для переселенців і чорнобильців – в сумі на них припадає близько 6 млрд гривень.
Незважаючи на такі значні суми, обсяг фінансування залишається на дужей низькому рівні. У зв’язку з цим держава вводить додаткові соціальні програми, які можуть допомогти покращити життя українців.
При цьому багато хто з нас чітко розуміють, що не в будуть майбутньому отримувати пенсії. Держава ж для мінімізації бідності населення намагається підштовхнути наших громадян на відкриття страхових полісів, а також пропонує інвестувати в різні недержавні пенсійні фонди.
Для громадян, які збирають кошти на пенсію, передбачена податкова знижка від нашої держави. Ця ж норма може бути застосована і до навчання в університеті або лікування себе і родичів першого ступеня споріднення від різних хвороб.
Її загальний розмір залежить від рівня офіційних доходів заявника.
Розглянемо на прикладі. На даний момент ставка ПДФО в 2018 становить 18%. Таким чином, при річному окладі в 120,000 гривень (10 тис. гривень/міс) співробітник виплачує близько 21 600 гривень податків.
При цьому у нього є витрати, на які він має можливість отримати податкову знижку.
Наприклад, він заплатив за навчання в університеті 20 тисяч гривень. Від цих витрат і буде зроблено розрахунок податкової знижки. Загальний розмір даних витрат в 20 тисяч заберуть від отриманих доходів. Від яких дохід до понесених витрат складе 100 тисяч гривень.
З цієї суми буде виведений розмір податку, який утримали б з платника, якби його дохід становив 100,000 * 18% = 18 000 гривень. Його і порівняють з торішнім податком і різницю в 21 600-18 000 = 3600 виплатять як знижку.
Також існують більш точкові програми кредитування для переобладнання житла або купівлі квартири. Вони не є безкоштовними, а просто компенсують частину витрат населення по кредитах.
Найбільш популярні програми молодіжного кредитування житла. Під цю програму потрапляє будь-яке житло не старше 20 років.
Квартира також, повинна не перевищувати метраж. Згідно із законом член сім’ї має право на свої 21 квадратний метр житлової площі і ще плюс 20 квадратів на сім’ю.
Так, сім’я з 4 осіб може розраховувати на кредит для квартири загальним метражем 104 квадрати.
Вартість метра в такій квартирі визначається урядом і вона нижча від реальних ринкових цін. Так, наприклад, для Києва вартість одного квадрата буде дорівнювати 12 тисячам гривень, при середніх ринкових від 15 тисяч. Правда, оформити кредит можуть люди до 35 років. У пріоритеті молоді сім’ї.
Процентна ставка буде залежати від складу сім’ї. Так, сім’ї без дітей виплачуватимуть 3% річних за свою квартиру, сім’я з однією дитиною отримає безвідсотковий кредит, при наявності 2 дітей держава компенсує 25% тіла кредиту, 3 дітей – 50% кредиту.
Для отримання такого кредиту потрібно стати на облік в місцевій адміністрації, отримати житло можна тільки за місцем реєстрації.
Реалії даної програми полягають у тому, що вам доведеться чекати і знову чекати. Залежно від наповненості фонду цей термін може становити півроку, а може збільшитися і на кілька років.
При вдалому збігу обставин ви укладаєте з фондом договір. Спочатку вам потрібно буде внести суму першого внеску в розмірі 6% і оплатити різницю між нормативною вартістю і реальною на поточний момент.
При виборі новобудови суму в 6% можна розбити на 2 частини і заплатити другу після отримання документів з БТІ.
Важливо розуміти, що дана програма не працює найкращим чином, оскільки її фінансування лежить на місцевих бюджетах. За рахунок цього ситуація по регіонах сильно відрізняється.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас