Україна і Саудівська Аравія завершують відпрацювання умов кооперації з серійного виробництва Ан-132 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Саудівська Аравія завершують відпрацювання умов кооперації з серійного виробництва Ан-132

Фондовий ринок
440
Україна і Саудівська Аравія завершують відпрацювання умов кооперації з серійного виробництва багатоцільових Ан-132 розробки ДП “Антонов” (Київ) вантажопідйомністю 9,2 тонни на потужностях в Таїфі.
“З метою оцінки комерційних перспектив проекту серійного виробництва Ан-132 на потужностях в Таїфі наш саудівський партнер у проекті – TAQNIA Aeronautics – замовила підготовку ТЕО проекту однієї з відомих на ринку європейських інжинірингових компаній. За даними саудівської сторони, на сьогоднішній день ступінь готовності ТЕО проекту, розроблений іспанським субпідрядником, оцінюється у 80-85%, завершення цих робіт очікується в липні”, – уточнили в прес-службі.
Як зазначив співрозмовник агентства, згідно з ТЕО, збірка багатоцільових Ан-132 на потужностях в Таїфі буде забезпечуватися в рамках широкої міжнародної кооперації за участю авіапрому України та відомих світових виробників.
“Нарощування локалізації складального виробництва в Саудівській Аравії забезпечуватиметься поетапно: на початковому етапі частка саудівської сторони в кооперації не перевищить 10%. Вже наявна на сьогоднішній день в Саудівській Аравії технічна база дозволяє саудівцям виробляти гідравліку, каркасні деталі, елементи з композиційних матеріалів для Ан-132. Українська сторона планує взяти на себе одну з найскладніших частин кооперації – виготовлення крила літака. Частка української сторони в обсязі робіт зі збірки літака на першому етапі, як передбачається, складе близько 90%. В подальшому це співвідношення кооперації щодо складання літака повинно трансформуватися: частка саудівців – 80%, частка української сторони – 20%”, – уточнив він.
Як зазначили у ДП, крім того, ТЕО проекту також передбачає створення сучасного складального виробництва Ан-132 на потужностях в Києві для виготовлення установочної партії нових літаків. “Її обсяг буде визначено за результатами ТЕО. Разом з тим ДП “Антонов” як розробник Ан-132 буде отримувати роялті за кожну продану машину”, – уточнили в прес-службі.
За словами офіційного представника ДП “Антонов”, передбачуваний розподіл кооперації за проектом вже закріплено попередніми домовленостями сторін. “Після завершення підготовки ТЕО планується почати переговорний процес з TAQNIA Aeronautics з відпрацювання умов і підписання контракту за проектом серійного виробництва Ан-132”, – повідомив він.
“Попередня вартість проекту стане відома після завершення відпрацювання всіх аспектів масштабної міжнародної коопераційної програми співпраці”, – резюмували в прес-службі.
Згідно з даними, озвученими ДП “Антонов” за підсумками візиту делегації підприємства в Королівство Саудівська Аравія (КСА) в березні 2018 року, запуск серійного виробництва багатоцільових Ан-132 на потужностях в Таїфі намічений на 2021 рік. Проект повинен стати частиною програми науково-технічного розвитку Таїфа. Створення серійного виробництва Ан-132 заплановано в рамках технопарку, який буде побудований в Таїфі в кооперації з Науково-технологічним центром ім. Короля Абдулазіза – одного з ключових партнерів за програмою Ан-132. До складу технопарку, зокрема, увійдуть авіазавод з аеродромом, підприємство з виготовлення сонячних панелей, сонячна електростанція.

Довідка Finance.ua:

  • Багатоцільовий Ан-132 вантажопідйомністю 9,2 тонн – модифікація легкого транспортного Ан-32 – повинен замінити на ринку Ан-32 і Ан-26.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас