Банк Англії попереджає про зростання ризиків для фінстабільності, пов'язаних з борговими ринками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії попереджає про зростання ризиків для фінстабільності, пов'язаних з борговими ринками

Світ
262
Банк Англії попереджає про ризики для фінансової стабільності, пов’язані з ситуацією на боргових ринках у різних регіонах світу, на тлі відходу найбільших світових Центробанків від занадто м’якою політики.
У звіті про фінансову стабільність, опублікованому Банком Англії, йдеться про зростання таких ризиків по всьому світу за останні шість місяців. Серед них – сумніви в здатності обслуговувати держборг Італії, що знову з’явилися, а також побоювання високого боргового навантаження в Китаї.
Експерти британського ЦБ відзначають, зокрема, серйозну стурбованість зростанням корпоративного кредитування в США, обсяг якого, за оцінками банку, підвищився до 290% від прибутків компаній за перший квартал поточного року.
Боргове навантаження, що зростає, супроводжується пом’якшенням стандартів кредитування, що вже сприяло збільшенню високоризикованого кредитування, причому значна частина ризикованих кредитів піддається сек’юритизації, і забезпечені ними папери продаються інвесторам по всьому світу.
Позичальники можуть зіткнутися з проблемами при виплаті кредитів, якщо процентні ставки зростатимуть або глобальне зростання ослабне, попереджає Банк Англії.
Аналогічні побоювання британський ЦБ висловлює і щодо emerging markets, де уряди та приватний сектор накопичили великі борги в іноземній валюті й можуть зіткнутися з проблемами в результаті зміцнення долара і підвищення процентних ставок у США.
На частку великих emerging markets припадає близько 15% всіх активів британських банків, відзначають в ЦБ.
“Позичальники скористалися сприятливими ринковими умовами, щоб залучити кошти, проте коригування ринків може призвести до формування надмірного боргового навантаження, що несе в собі ризики для фінансової стабільності”, – йдеться в звіті банку.
Голова Банку Англії Марк Карні в ході прес-конференції за підсумками публікації звіту про фінансову стабільність вкотре заявив про необхідність прийняття рішень, які усунуть загрози для ринку деривативів, пов’язані з Brexit.
Якщо влада ЄС не піде за Лондоном, який вже підготував тимчасові заходи, фінансові ринки можуть зіткнутися з хаосом після того, як Великобританія вийде з Євросоюзу у березні наступного року.
Фінкомпанії можуть виявитися нездатними обслуговувати страхові контракти, а також деривативи на загальну суму близько 96 трлн фунтів стерлінгів ($127 млрд), зазначив М. Карні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас