Новий закон про валюту скоротить кількість позовів від недобросовісних боржників - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий закон про валюту скоротить кількість позовів від недобросовісних боржників - юрист

Кредит&Депозит
850
Новий закон “Про валюту” скоротить кількість позовів від недобросовісних боржників про недійсність кредитних договорів та договорів фінансового поручительства через відсутність валютної ліцензії, вважає радник юридичної фірми Aequo Євген Левицький.
Він зазначив, що, згідно з цим законом, банкам валютні ліцензії не потрібні, достатньо наявності банківської ліцензії, а резидентам України за загальним правилом не потрібні додаткові дозволи для укладення договорів, які передбачають виконання в іноземній валюті.
“Упевнений, що така визначеність позитивно відобразиться на судовій практиці, а позовів недобросовісних боржників про недійсність договорів (кредитних і фінансової поруки) через відсутність ліцензії стане суттєво менше”, – сказав він.
Разом з тим, юрист зазначив, що це стосується лише тих договорів, які будуть укладені після вступу закону в силу.
“Історичні договори як і раніше залишаються в умовній зоні ризику”, – сказав він.
За словами юриста, недобросовісні позичальники часто використовували зарегульованість валютного законодавства в Україні для ухилення від фінансової відповідальності та неповернення кредитних коштів, виданих в іноземній валюті.
Однією з схем для неповернення кредиту, зокрема, були спроби визнати недійсними кредитні договори і договори фінансової поруки на тій підставі, що у банку або поручителя немає або не було ліцензії на здійснення валютних операцій.
“Незважаючи на те, що суди до таких позовів у більшості випадків підходили розсудливо і відмовляли у їх задоволенні (бо договір, в якому встановлено валютне зобов’язання, і фактичне виконання валютного зобов’язання – це різні речі, які розведені в часі), боржники ініціювали їх з технічною метою затягнути розгляд судової справи на роки і пригальмувати процес стягнення боргу”, – сказав він.
При цьому Є. Левицький зазначив, що закон містить загальні положення, які відсилають до спеціального регулювання Національного банку України, яке в даний час ще не розроблено.
“У більшості випадків у НБУ є велика дискреція, а це значить, що в схожих ситуаціях регулятор має право приймати будь-які рішення, навіть протилежні, посилаючись на особливості питання і фактичні обставини”, – сказав він.
Юрист прогнозує, що такі повноваження, швидше за все, призведуть до хвилі позовів про оскарження рішень НБУ і створять додаткове навантаження на адміністративні суди, які розглядають дану категорію справ.
“Суперечки, що виникають з дискреційних повноважень державних органів, – питання складне, а в судовій практиці ще не вироблений єдиний підхід до їх вирішення”, – підкреслив Є. Левицький.

Довідка Finance.ua:

  • Верховна Рада 21 червня з третьої спроби прийняла у другому читанні і в цілому закон “Про валюту”. “За” проголосували 228 народних депутатів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас