Фінкомпанії рвуться на міжбанк - Нацбанк обіцяє подумати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінкомпанії рвуться на міжбанк - Нацбанк обіцяє подумати

Казна та Політика
703
Національний банк всерйоз розмірковує над ідеєю відкрити доступ до міжбанківського валютного ринку для небанківських фінустанов. Чи піде регулятор назустріч фінкомпаніям, які давно лобіюють для себе таку можливість – неясно. Однак джерела, знайомі з ситуацією в НБУ, стверджують, що такий дозвіл з високою ймовірністю може з’явитися в ході підготовки нової нормативки в зв’язку з прийняттям закону «Про валюту».
Кому це потрібно
Формально, фінкомпанії і зараз наділені правом торгувати на міжбанку минаючи комерційні банки. Нацбанківська постанова №281, випущена ще в 2005 році, роз’яснює, що учасниками міжбанківського ринку є «уповноважені банки та уповноважені фінансові установи». Щоб потрапити в список останніх, йдеться в документі, достатньо отримати генеральну валютну ліцензію НБУ, що наділяє фінустанову правом торгувати валютою.
Однак на ділі жодна фінкомпанія в Україні своїм правом скористатися досі не змогла. У Нацбанку пояснюють, що для цього у них просто немає відповідної нормативної бази. Чому – питання риторичне. Однак зараз є всі шанси, що ситуація зміниться. Для цього є певні причини.
Насамперед варто згадати про банкопад і тисячі звільнених банкірів. Частина з них знайшла собі нове покликання, частина знайшла роботу в уцілілих банках, а дехто кинувся налагоджувати добре знайомий бізнес на нових рейках. Чиновники в НБУ бачать це і розуміють, що фінкомпанії цілком здатні заповнити прогалини, що виникли на банківському ринку.
Звісно, мова зовсім не про те, що небанківські установи замінять універсальні банки. Але скласти їм конкуренцію в вузьких сегментах вони цілком можуть. Більше того, роблять це вже зараз. Готівковий валютообмін, інкасація, роздрібне кредитування – свого часу до кожної з цих ніш регулятор ставився з граничною обережністю, а банкіри запевняли, що фінкомпанії ніколи не зможуть скласти тут конкуренцію лідерам банківського ринку.
Заради конкуренції
Тим часом, фінансові компанії відіграють все більш помітну роль на фінансовому ринку країни. І зараз готові розширювати поле своєї діяльності. А тому активно лобіюють підготовку і прийняття нормативної бази НБУ, яка відкриє їм доступ до міжбанку. І, кажуть вони, регулятор готовий піти на цей крок.
Причина в тому, що фінансові компанії можуть створити реальну конкуренцію для банків. Як це, наприклад, сталося на ринку інкасації. Та й тренди на готівковому валютному ринку все більше диктують небанківські установи. Більше того, великі корпорації, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю, вже кілька років де-факто самі торгують на міжбанку. Вони встановлюють у себе системи Reuters і Bloomberg і дають вказівку казначеям, коли і з ким і укласти конкретну угоду. Роль обслуговуючого банку при цьому зводиться до технічного супроводу операції.
Опитані казначеї визнають, що участь фінкомпаній в торгах на міжбанку неминуче призведе до звуження спреду і збільшення ліквідності. Це малоприємні новини для банків, але дуже хороші – для їхніх клієнтів. Схоже, розуміють це і в НБУ, а тому готуються розширити «інкасаційний» експеримент на міжбанк.
Повезуть бакси валізами
Але цікавлять фінкомпанії не тільки прості операції купівлі/продажу валюти під клієнтські заявки. Особливий інтерес вони проявляють до процесу фізичного ввезення в країну готівкової валюти. Деякі з нині працюючих на валютному і ринку інкасації фінкомпаній готові завозити банкноти хоч завтра.
Біля керма там стоять досвідчені банкіри, які раніше займалися цією процедурою в банках. А самі фінансові компанії пройшли міжнародний аудит і володіють усіма технологіями і зв’язками для реалізації проекту. Їхня ідея проста: фінустанова з валютною ліцензією НБУ збиратиме заявки від декількох банків в єдиний пул, купуватиме на міжбанку валюту, перераховувати її в Європу і отримувати готівковий долар у Києві. А власна служба інкасації розвезе банкноти по відділеннях замовників.
Виграють усі. Фінкомпанія заробляє на комісійних, а банк на них же економить – адже зібрані в пул кілька невеликих заявок дозволять отримати більш лояльні умови у Франкфурті. Нацбанк теж в плюсі ​​- участь навіть однієї-двох фінкомпаній істотно розширить канали завезення готівки в країну. А значить, в періоди ажіотажного попиту задовольнити потребу ринку буде простіше. Порадіють цьому і системи Reuters і Bloomberg, які зможуть наростити клієнтський портфель.
Чим ризикують
Потенційних ризиків від допуску небанківських фінустанов до міжбанку не так вже й багато. Та й то, кожен з них не несе серйозної загрози стабільності курсу. Наприклад, Нацбанк може побоюватися, що спекулятивно налаштовані «міняйли» почнуть щосили розгойдувати курс. Але ця гіпотеза абсолютно неспроможна, адже жодна фінкомпанія не володіє достатнім обсягом ресурсу, щоб вплинути на перебіг торгів. До того ж, ніхто не заважає Нацбанку встановити спеціальні вимоги і обмеження для небанківських учасників міжбанківських торгів.
Те ж саме він може зробити і для мінімізації ризиків можливого шахрайства або порушення правил. Втім, всі власники генеральних валютних ліцензій і без того перебувають під ковпаком НБУ. Вони підконтрольні і підзвітні регулятору. А якщо цього чиновникам здасться мало, вони вільні виписати нові правила або посилити контроль.
Представники фінкомпаній впевнені, що ніяких перешкод для вирішення питання на їхню користь немає. Більше того, в прийнятому законі «Про валюту» чиновники аж ніяк не випадково залишили собі лазівку. У переліку операцій, які можуть здійснювати небанківські установи на валютному ринку, вони прямо не вказали дозвіл брати участь у торгах на міжбанку. Але залишили за собою право доповнити список новими операціями на свій розсуд.
Василь Невмержицький
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас